晚上一行五人黎到试新开米芝莲餐厅,大家开头都兴致勃勃,但最终失望而回。先讲服务我地五人被安排坐一张小圆枱,座位非常挤逼,连𩠌都放唔落,侍应每次上菜都系一手「拨开」我地既碗筷,连筷子都叉左出枱外四份一既地步。一系就求其放喺枱既边边位,又或者用「碟推碟」既方法,即系用佢手上准备放落黎果碟𩠌碟碰碟咁意图推到一个位出黎?其实佢可以好好地腾空出一个位,或者换细碟。落单果方面,我举手后有位侍应同我四目交投,谂住佢会过黎帮我地落单,点知佢拧转个头就走左去唔理我员工培训真系好重要,咁既服务态度真系唔要得食物可能系名声累事,其实菜式做得好普通。无咩惊喜。餐前小吃系花生、脆紫菜同菜莆,脆紫菜几可口,菜莆偏咸。精美四小拼既全部味道都偏淡,九转小肠有少少卤水味,但唔够浓。猪脚冻唔入味,似咸咸地既啫喱。紫菜系煲汤果种,都同样无咩调味咁。豆卜本身得几旧,我无试到味。冰浸苦瓜感觉就系无咩调味过既原味苦瓜,配一碟好稀既蜜糖,点完蜜糖后唔会觉得特别夹。但凉凉爽爽,都几开胃既。一品海蛎煎,蚝既份量极少,就算揾到都系碎黎既。食粉浆多。莆田卤面,蚬内有沙,净系食到沙已经扣晒分。面系软身易断,汤汁杰身。黄金荷叶包算系比较有味道

先讲服务

其实佢可以好好地腾空出一个位,或者换细碟。

员工培训真系好重要,咁既服务态度真系唔要得

食物可能系名声累事,其实菜式做得好普通。无咩惊喜。

餐前小吃系花生、脆紫菜同菜莆,脆紫菜几可口,菜莆偏咸。
餐前小吃

猪脚冻唔入味,似咸咸地既啫喱。

紫菜系煲汤果种,都同样无咩调味咁。

豆卜本身得几旧,我无试到味。
精美四小拼

但凉凉爽爽,都几开胃既。
冰浸苦瓜
一品海蛎煎,蚝既份量极少,就算揾到都系碎黎既。食粉浆多。
一品海蛎煎
莆田卤面
黄金荷叶包算系比较有味道既一个菜,荷叶包系炸馒头,配洋葱炒猪肉条。
黄金荷叶包
芋茸包住无骨鸭肉,唔会太干。
芋香鸭
轮到估佢唔到甜品系列~

金钱粿入面无馅,但面头既花生碎同糖又得好少,所以系似食紧无咩味既燸米滋,但佢又咸咸地。
金钱粿
原来入面仲有粒八角,真系味蕾新感受呀~
金钱粿
好细笃既芋泥,我地都觉得好惊喜,一笃仔,同茶匙一样高,再唔系睇吓粒白果就见到个比例啦
白果芋泥
我谂试完之后都唔会再黎第二次,食物唔好食,服务唔好,座位好逼
2016-12-07