2020-11-18
啱啱喺荃湾广场睇完戏,肚空空想食吓沙嗲,行行吓见到一间叫「围威喂」,个名好特别😍咁啱个名下面写住东南亚特式料理,命中注定佢拣咗我,食硬佢😂带有少女风嘅装修,环境同灯光都俾人感觉好舒服😌咁啱坐正影相卡位,认真开心🥳打开Menu,真系好多东南亚𩠌菜😍仲有超过二十款,每款饮品名都改得好特别🤩我就拣咗芭堤雅的天空同埋星空苏打!至于嘢食就拣咗经典芝麻原只虾多士、马拉盏通菜、传统泰北烧黄油春鸡、沙嗲串烧(鸡、猪)、牛舌串!芭堤雅的天空👉🏻蓝天白云,意境十足😍蝶豆花沟牛奶,甜味啱啱好星空苏打👉🏻紫色配黄色,好梦幻呀🤩蝶豆花沟橙加柠檬梳打,钟意酸味饮品嘅朋友真系不可错过 马拉盏通菜👉🏻炒得够火口🔥翠绿色🥬咬落够爽口,够香☺️味道调得啱啱好,又唔会太咸😋暂时喺我人生中食过最好味嘅一碟😋😋😋传统泰北烧黄油春鸡👉🏻虽然外表有少少㶶㶶哋,看似平平无奇,但入口就知有料到!鸡皮香口、肉质嫩滑!我只系用筷子同匙羹就轻易撕开只春鸡,配埋独有酱汁,感觉真系好似去咗泰国食烧鸡😂惹味😋再配合埋碗柚子沙律,完全唔觉得油腻🤩最欣赏碗柚子沙律,每旧柚子肉都揾唔到一粒小核,清得好干净,唔怕食食吓有苦味,细心🥰沙嗲串烧(鸡、猪各三串)
传统泰北烧黄油春鸡👉🏻虽然外表有少少㶶㶶哋,看似平平无奇,但入口就知有料到! 鸡皮香口、肉质嫩滑!我只系用筷子同匙羹就轻易撕开只春鸡,配埋独有酱汁,感觉真系好似去咗泰国食烧鸡😂惹味😋
沙嗲串烧(鸡、猪各三串)👉🏻沙嗲酱味浓,近似我喺新加坡食过嘅味道,每串烧得好均匀,肉质够juicy👍🏻我个人比较钟意鸡串多啲,贪佢烧得够腍
经典芝麻原只虾多士咬落啖啖虾肉,配上一口小多士,一软一脆带出双重口感👍🏻
牛舌串有两块厚切牛舌,烧得好靓,牛味十足😋只可惜烧得过火咗,有一半咬唔开,靭咗啲!我都知烧牛舌真系唔简单,咁浓味嘅牛舌咬唔开,嘥咗😭
围威喂系非一般东南亚美食👍🏻👍🏻👍🏻值得去帮衬
P.S下次一于饮埋<是谂但泰式珍珠奶茶>先😂