今次黎到Ritz carlton嘅Lounge & Bar,简直系视觉同味觉嘅双重享受😍。一入座,拣咗一杯house champaign,气泡细腻得黎好似珠宝一样闪,一啜落去,清新嘅果香立刻唤醒晒味蕾🥂。Set dinner嘅选择真系多到令人心郁郁,我梗系挑战味道更加层次丰富嘅菜式!头盘嘅选择有个吞拿鱼,新鲜无比,那肉质般嘅滑溜口感,伴随着酱汁微微的辣,真系够晒开胃。至于蕃茄加芝士,酸甜嘅番茄夹带著浓郁嘅芝士香味,简直系绝配,超正😋!等咗一阵,主菜牛扒同白汁青口登场,份量确实十足。牛扒嘅煎工做得正到不得了,外皮微微焦脆,里面肉质嫩滑,咀嚼之间,肉汁四溢。至于青口,哎哟,间间都爆满浓郁嘅白汁, 食落真系有种幸福感涌上心头👌。饭后甜品,当然少不了要个lemon tart,同埋加小小钱𠮶个蓝莓芝士蛋糕,一个酸酸甜甜勾起回忆,一个嘅浓郁奶香掩盖系心底最深处嘅渴望。窗外黄昏行将降临嘅维港,同碟头精致菜式望落一模一样精彩。整体回味无穷,饱嗒嗒嘅同时,心情都雀跃咗起来。台边服务员嘅笑容又加分不少,下次,我会挑个靠窗嘅位,享受更加完整嘅Ritz餐飨盛宴!🍴🌇