2020-03-10
前排有个新手妈妈啱啱坐完月返工,一班女人就围埋倾下计,除咗听佢分享揍B大小乐事外,佢仲同我哋介绍佢生完Keep住饮嘅汤水。咁我话我暂时应该未有需要住,点知佢哋异口同声话汤水系要衬后生开始饮先有用啰🙈!讲下讲下之际,就上左佢饮紧果间卢太太社交平台睇下。咦有汤包卖㖞,养生开嘅同事们即刻组团买嚟试下🛍,群众压力下我都搭单买两包Try Try。唔买唔知原来买汤包可以直接送埋上Office或者屋企,点对点👍!送货采用顺丰冷运服务,送到手上嘅时候汤包仍然Keep住冰硬。汤包成个感觉比起暖壶干净同方便,我想几时饮整返热就得,都系花几分钟时间。今次我饮嘅汤包有2款,而店家就提供大约8-10款口味🥣。每包500毫升,两个人饮啱啱好。鲜椰子竹丝鸡汤,材料包括竹丝鸡、椰子、猪展、果皮、盐同水。呢个汤呈奶白色,饮落清清地,有啲椰子🥥奶香。鸡汤嚟讲,佢一啲都唔油!汤包上注明功效为除燥美肌,健脾益气,好似几啱女士饮咁。南瓜章鱼猪展汤,材料包括南瓜、干章鱼、猪展、果皮、蜜枣、盐同水。呢个汤系橙黄色,未饮斋睇样都知系南瓜汤🎃,估唔到一饮发现章鱼味🐙好突出,味道较椰子鸡汤稍为浓啲。汤包上注明功效为抗氧养肝,补气补血。两
两款汤饮得出系无添加味精,因为饮完一啲都无口干!不过整体味道较平日呀妈煲开嘅无咁浓😂,可能汤包著重健康功效,原汁原味,呀妈就调味重啲。
总括嚟讲,家常汤包真系好啱香港都市人,虽然注重健康,但就无时间慢慢煲,而汤包嘅出现正正解决呢个问题。呢日我饮嘅两款汤味道都OK,价钱就大约$50包,唔系平,但胜在方便,无论饮定系送递都唔使烦😊。