非常充足而又丰富嘅一日.4个人系长沙环打完波冇嘢做,之后去咗festival walk行街,但系原来大家都肚饿,决定早少少食晚饭.系几乎完全冇做research嘅情况之下,落到九龙城,大家第一时间系去揾tony wong,但系又俾对面嘅豆腐花吸引咗,食咗豆腐花,炸豆腐,再过去tony wong,但系谂到买咗可以点食呢?所以都系决定先去食晚饭,食完再返去买甜品.系我提议食泰国菜,我自己亦都有openrice过下,但系完全冇印象边间好边间唔好,因为实在有太多间...结果系一个路口大家唔知点算之下,我突然脑海里面有一间泰国菜馆嘅名出咗嚟(就系呢间同心泰国菜馆),我都唔记得佢有几多好评恶评,只系记得佢个名,之后大家都冇意见之下就行咗过去.行到过去,佢个舖位好大,入去几似d海鲜酒家咁,但系竟然full house!不过有几个staff就叫我哋过去隔离舖.....wa,隔两个舖位,完全唔同lor,呢边系非常地道feel,但系算la,都嚟咗,大家又好攰,都系决定食佢ga喇,就入咗去.大家好快都有心水食乜:唔觉唔觉叫咗8个𩠌lor.......生虾,menu上面冇ga,但系一叫就话有.个sauce劲辣
非常充足而又丰富嘅一日.

泰式生虾
生虾,menu上面冇ga,但系一叫就话有.个sauce劲辣!连食辣嘅都话辣,咁系唔系坚?但系如果唔点个sauce,只虾又好似冇乜味咁wor.....不过只虾都新鲜,好爽
椰青海鲜炒饭
椰青海鲜炒饭.呢个劲意外wor,咪睇佢冇乜色咁wor,佢d椰青味好出,成个饭都好甜,而且仲有好多椰青肉,海鲜就唔算多,但系个味真系好得!简直香甜呀
马拉盏抄通菜
马拉盏抄通菜,呢个好搞笑,我食咗好多都唔觉得辣,但系朋友又话食到有d辣~~~ok la,都系咁~~
鸡&猪串烧
鸡&猪串烧,都唔知点解可以咁淋~~~猪好味d我个人觉得~~沙嗲酱好甜,又唔辣~~好好味~~~
咖哩配蒜溶包
咖哩配蒜溶包,大家都好欣赏呢个,因为又系唔辣,而且佢个咖哩好特别,好香,里面有d蛋溶ga!个蒜溶包又系好得,d蒜溶又唔会太抢,又够脆~~~真系好好味!
炸蚝饼
炸蚝饼,呢个真系估唔到佢系咁好食ga,佢个sauce加咗唔少分.蚝仔d味都好出,好多蚝仔,完全唔会觉得佢悭皮,得d蛋~~~
牛肉生菜包
牛肉生菜包,其实都可以拣猪同鸡.呢个辣嘅,但系唔系话辣死𠮶只.香矛,洋葱d味劲出,酸酸mei mei咁,佢都有sauce,但系唔会话食到滴哂出嚟,好水咁~~~~~而且包极都仲有~~
炸鲗鱼
最后就系炸鲗鱼~好食到晕呀呢个,佢最好就系d鱼已经起哂,一件件咁,有骨,但系d骨系好长嘅,所以唔怕,而且有好多好多件,佢有两个sauce,一个系食生虾劲辣𠮶个,一个系普通泰色辣酱~~

4个人食8个𩠌真系会饱死,成台嘢食𠮶阵真系好开心,而且样样都系好食wor,完全冇话边样"早知唔叫la",冇wor,样样都好ok!
我哋冇叫饮品,d泰国姐姐都有系咁加水,好好嘅笑容~~~
呢度够6个人食lor....
2011-09-17
泰式生虾