2024-03-20
平时食啲foodie介绍既餐厅,一系就中伏🤢,一系就食嚟食去都系𠮶几尾😪。今次难得同朋友叙旧,悉心挑选咗依间尖沙咀站D2出口附近嘅餐厅,一于就试吓自己运气,睇吓小店会唔会为我哋带嚟surprise🤭👉🏻tl;dr👈🏻读紧依篇嘢既你,肯定就已经知道我俾咗好评。废话唔多讲,总之味道方面印象最深刻系海胆刺身、土佐豆腐、牛肉饭、咖喱炸鸡乌冬,仲有吉列牛🤤 要食既话就试吓依啲啦,无介绍错架喇😉~~~~我系一条有curveの分隔线~~~~👀In case你咁得闲睇长文,以下请继续:我哋有4个人,就梗系叫咗好多嘢食试吓,刺身、天妇罗、串烧、乌冬、饭,几乎menu上可以叫既种类都order咗🤰🏻先讲吓个刺身拼盘入面既💛海胆刺身💛。我平时比较少食海胆,点解?咪都系因为中伏太多啰🥲。但系今次孤注一掷,勇于尝试,个海胆竟然又ok甜㖞?!系新鲜嘅😋 大推~就算系经常食日本嘢既朋友,可能都未试过💛土佐豆腐💛。之前喺其他舖头见到要差唔多$70🤦🏻♀️,而呢间平好多就一于give it a try。豆腐炸过够坚挺,伴少少辣椒萝卜蓉,连埋秘制酱汁一啖过食落肚,香味真系一试难忘啊大佬🤤💛牛肉饭💛大大份,仲附有只流心温泉
👉🏻tl;dr👈🏻
~~~~我系一条有curveの分隔线~~~~
👀In case你咁得闲睇长文,以下请继续:
💛牛肉饭💛大大份,仲附有只流心温泉蛋,笃穿只蛋之后捞埋啲牛肉汁同饭一齐食,OMG❣讲真,边有咁多钱日日食咁多好嘢丫?"美丽新香港",个个都生活富足,系我能力不足,收入不升反跌啫~ 但就算净系为咗依个牛肉饭,我都一定会返嚟再食既😌
💛咖喱炸鸡乌冬💛有4件炸鸡+薯仔萝卜咁,炸鸡够juicy,薯仔萝卜正常发挥,乌冬同咖喱比例啱啱好,唔会因为太少咖喱而唔够喉,正❗仲可以追加一份小食,$15有两块三文鱼,$10有两旧炸蚝,相当抵食🥸
至于💛吉列牛💛,识食既都肯定知价钱会比其他dish贵架喇。不过有budget既话一定要试啦,又有得玩吓自己烧,又可以打卡,仲要真材实料超级好食!无得弹呀喂😎
饮品方面呢就好得意架㖞😂,虽然餐厅主打日式嘢,但竟然有成两页既台式饮品可供选择🤯真系估佢唔到😲 我就嗌咗💛绿茶多多💛,几清新,以前都真系未见过🙈 班friend除咗试咗💛芒果沙冰💛 (大大支🤨)、💛香芋鲜奶💛 (个friend话好浓好正🤔),仲叫咗支名为💛"春鹿"💛既清酒大家share。入口淡淡甜香,啱晒我依啲lady😙,男性friend都话作为第二日要返工、只可微醉既选择嚟讲都算系不二之选🍶
🐽后记🐽
☝🏻食之前见到有食评话餐厅员工态度差,又话出餐慢,都咪话唔惊。当日有幸见到传说中既老板娘,系会讲嘢快啲,但笑容可掬,我反而觉得有呀妈既感觉(?) 放松啲啦香港人,香港乜嘢都节奏快,讲嘢快少少,无咗尾音,唔代表就系恶既~ 不过出餐有啲慢就真既,𠮶日都等咗一段时间先食到。不过老板娘几乎系一脚踢,外加个员工负责送餐,都理解既。好嘢就系要等吓先有,系咪?香港人,共勉之。
✌🏻个个都食两𩠌饭,唔通个个都想食两𩠌饭咩?!打工仔经常性食得颓,都会质疑自己咁辛苦系为乜🥱 日日都俾老细点,难得有得食好啲,做乜仲要俾foodie点🤥 相信自己,一齐发掘吓香港仅存既有heart小店啦💋