2014-08-31
经常食上海菜, 今次因为俾熊猫奶皇包吸引以去, 但最后发觉好彩只黎食lunch, 唔系dinner, 因比起其他大牌子连锁上海菜餐厅(翡记, 鼎记, 乐记, 同老字号个d etc), 佢相对贵, 但食物质素麻麻~招牌小笼包$32两只: 最基本嘅上海菜项目, 但无肉味无汤汁 熏蛋$20一只: 比其他地方贵, 但又无熏味, 普通嘅半生熟蛋加盐系上面咁 麻酱油麦菜$58: 应该系乐记有嘅菜式, 上次系乐记食感觉好正, 全部系叶部分好爽汁好味; 但呢到个菜系食个茎嘅部分多过叶, 个汁又麻麻, 所以好大对比 海参酸辣汤$58: 今次唯一一个款OK, 多料~戈壁小黄鱼$128: mammy系翡记嘅至爱, 但呢度价钱贵好多, 但又煎得唔香唔干身 桂花汤圆$38: 比较其他店呢到可赞仲有用汤圆仲有6粒, 而唔系用切条切到细细粒嘅"汤圆", 但可惜个桂花水D香味好怪, 饮唔落放弃哂咗钱~奶皇熊猫包$52两只: 唯一一个赞同好味, 即叫即整新鲜出炉, 包松软, 奶皇半流汁, 好味!!上海菜有太多好选择, 所以唔系因为熊猫奶皇包, 都唔会再encore~
海参酸辣汤$58: 今次唯一一个款OK, 多料~