2011-06-20
昨天中午约左两个朋友返大陆按摩,约了一齐食个晏先上大陆,突然谂起这里,因为好耐冇嚟过啦,我同一个朋友12点15左右先到,唔使等位就有位,跟住睇下餐牌有咩食先,冇嚟一排,人面全非,所有人都应该系同以前既唔同,包括收银,厨司及仕应,我地两个见到有午餐,面餐及车仔面既选择,因都唔想食得太饱及想食d湿湿地既嘢,所以我同朋友都叫左面餐.28元包一杯热饮,冻饮加2元,其实都唔系好抵食,我地都系叫煎猪扒跟幼面及米粉,我饮冻柠茶,朋友饮冻华田,饮品先上,都叫大杯的,但好甜,食物都好快上,煎猪扒都煎得金黄色的,正常size,幼面云吞面的面,感觉跟西式猪扒唔太配合,因好似食紧云吞面咁,猪扒好淋好淋,好似加左好多松肉粉咁,冇以前咁好味.食唔到好香既猪扒味道.另一个朋友还未到,我地就慢慢食,过了一阵,朋友嚟左,佢就谂食鸡脾定猪扒好,见到餐厅有张好大的杂志介绍的相片系一碟前猪扒太阳蛋饭,佢就叫左一个,仲要少饭.等左一阵碟饭就嚟啦,但点解唔系太阳蛋,要求更换,但收银员话食物出左系冇得更换,后尾我就话一系你加多只太阳蛋,问仕应加一只太阳蛋要加几钱,竟然要6元,咁贵唔好去抢,跟住朋友本来都谂住算的,但我话张相都唔系咁
过了一阵,朋友嚟左,佢就谂食鸡脾定猪扒好,见到餐厅有张好大的杂志介绍的相片系一碟前猪扒太阳蛋饭,佢就叫左一个,仲要少饭.等左一阵碟饭就嚟啦,但点解唔系太阳蛋,要求更换,但收银员话食物出左系冇得更换,后尾我就话一系你加多只太阳蛋,问仕应加一只太阳蛋要加几钱,竟然要6元,咁贵唔好去抢,跟住朋友本来都谂住算的,但我话张相都唔系咁,就提醒了朋友佢系因为睇到张相系太阳蛋先叫,跟住就同仕应们讲话佢地张相都唔同实物,有咩理由叫太阳蛋要特别order,系咪应该掉转叫煎蛋先特别order呢??
因朋友坚持所以有一个疑似老细的男人话换给我们,但系仕应及收银们都在议论纷纷,原来因为餐厅的相片吸引去叫碟饭,变相是我们不对似的.换了只太阳蛋但又没有少饭.最讽刺的系杂志的介绍呢度系有诚意的猪扒餐厅,我完全感觉不到诚意在那里.
我们一路食一路俾仕应们在讨论,真的很不是味儿,到最后埋单收银员的态度真的令佢自己蒙羞,朋友俾钱,她收钱系全程将个头望去第二边,甚么叫做礼貌及有诚意??真的有待深究!!
我们应该不会再来这里,为了一只6元的太阳蛋失去了几位客人,真的值得吗??