2017-05-03 317 浏览
湘聚小厨位于港岛西环 平时返学放学都好匆忙 好难得临近学期终 同朋友一齐放学之后去试下湘菜~餐厅充满中国传统风格 以红色做主题 湘菜出名辣 我见到其他人点既菜 都系红卜卜 摆满辣椒🌶 仲有就系 学生黎到全日都享有折扣优惠 中午黎食个平价lunch 绝对不是梦😝我地六点半去到 入面已经有几枱食客 我地一路食 一路见到更多人入黎光顾 睇黎几受大众欢迎 呢到仲有唔少内地客帮衬 可能因为喺呢到 佢地可以食到正宗既中国菜~首先上左两道前菜 一个软绵绵 一个脆卜卜 两样既口感有好大分别 但佢地既共通点系 两个都系辣既 仲要愈食愈辣 愈食愈过瘾😂由于怕我地太辣顶唔顺 店员一早已经预备好纸巾同埋茶水 俾顾客边食边调节味蕾~ 佢地既茶系几唔错 茶香甘甜~☕️小炒香干 佢同小炒王既味道有啲似 都系好够镬气 炒得好香口 入面仲有猪肉片、好辣既小青椒、辣椒同埋豆腐干 味道好正 我地食晒全部配菜 除左𠮶啲好辣既辣椒仔🌶想恰鱿鱼 🦑🔥呢道菜好特别 下面仲有一个小火炉 不断为鱿鱼加热~当啲鱿鱼烧到愈热既时候 就有愈大阵香味传出黎 🤤鱿鱼好大条 啖啖都爽口弹牙 连啲洋葱都系好香好甜 每当啲鱿鱼愈食愈辣既时候 除左去饮茶

小炒香干

想恰鱿鱼 🦑🔥

鱿鱼好大条 啖啖都爽口弹牙 连啲洋葱都系好香好甜 每当啲鱿鱼愈食愈辣既时候 除左去饮茶之外 我仲会食洋葱增加一啲甜味 呢道菜系我今晚既至爱 😍😋

蒜蓉油麦菜🌱

呢碟菜绝对系拯救左我地既味蕾 佢系今晚唯一一道唔辣既菜式😂😂 好浓郁既蒜香味 配埋清新爽口既油麦菜 两者相得益彰 味道好夹😋 好味又健康~

第一次食湘菜就留下左美好既回忆 我地都好中意呢到既小菜 简单得黎又好有特色 价钱又唔算贵 食物质素又高👍🏼 服务员仲会同我地倾下计 态度亲切又窝心~☺️
2017-04-26