2020-06-05
有人话想去太安楼扫下街,我就话想去soho east,咁一人一餐,fine🙌🏻Soho East最后拣左呢间响正西湾河码头嘅居酒屋——埠。呢餐系真正贴住海岸线嘅餐厅,仲有露台位,可以见到渡轮靠岸上落客。比起同朋友谈心,我更钟意响度望住个海静静地食野。餐牌入面嘅价钱全部都唔算好贵, 每一样嘢都想试下,串烧上枱嘅时候有热石炉保温, 唔会热到食物干晒但系又唔会冻左,食物质素得到保持。串烧首推系白鳝,味鲜肉够实净,再来系墨鱼肠,食出墨鱼肉好鲜味兼冇味精嘅味。另外再推就系牛舌,佢有一定厚度,咬落去好多汁好鲜味,牛肉味非常之浓烈。另外一个推荐嘅小食系芝士年糕, 呢个应该系我喺香港食过最有水准嘅芝士年糕,表面系香脆,个心充满芝士而且好柔软。另外一个值得推荐嘅配酒前菜就系酒盗芝士, 酒盗其实系用唔同鱼嘅肝脏,腌渍完之后出嚟嘅一个酱,配埋佢嘅芝士味道有啲咸,但系饮一啖啤酒就刚刚好。本身酒盗嘅意思就系食咗呢样嘢会令你饮多咗好多酒,所以呢个小食绝对无改错名。👍🏻