爱店又开咗新分店起SOHO WEST (长沙湾), 到时又多个地方食好西虽然呢个地方都比较新, 成个商场暂时只得佢同另一间食肆 (还发展当中)早前7.1连放3天假期, 当然想发掘D新地方去游览下还以为新地方唔太多客, 点知坐坐下都Full house呢个近门嘅位置就较私隐同静一点另一边就采光度非常好, 也适合人多的位置新店空间感都几大, 唔错, 冷气都好足够, 啱哂热辣辣嘅炎夏餐厅还有室外位置, 适合比有宠物人仕望出去真系对住海架, 见到咁嘅天气, 真系好写意, 心情都开朗, 食都食得开心D叫咗2份主菜, 1个甜品: 烧酱油黑毛猪白切肉紫苏饭粒粒鱼籽三文鱼蛋黄酱饭卷芒芒夏日芒果窝夫呢度signature 烧酱油黑毛猪白切肉紫苏饭, 我地之前都食过, 今次再encore对男友嚟讲有肉有饭先叫正餐㖞加上是有味饭, 唔系白饭, 系更加吸引嘅虽然橙红色嘅饭, 但辣度几乎是bb辣, 所以是人人能接受到的好钟意佢地嘅摆盘presentation, 唔好睇d饭压到扁哂, 其实份量都唔少饭卷都是我们一致认同好味的, 一共8件, 又唔油腻入面就像太卷咁, 有青瓜, 腌过嘅小黄瓜, 蛋等而面头就加了满满嘅
早前7.1连放3天假期, 当然想发掘D新地方去游览下
还以为新地方唔太多客, 点知坐坐下都Full house
呢个近门嘅位置就较私隐同静一点
另一边就采光度非常好, 也适合人多的位置
餐厅还有室外位置, 适合比有宠物人仕
叫咗2份主菜, 1个甜品:

芒芒夏日芒果窝夫
对男友嚟讲有肉有饭先叫正餐㖞
加上是有味饭, 唔系白饭, 系更加吸引嘅
饭卷都是我们一致认同好味的, 一共8件, 又唔油腻
粒粒鱼籽三文鱼蛋黄酱饭卷
入面就像太卷咁, 有青瓜, 腌过嘅小黄瓜, 蛋等
而面头就加了满满嘅三文鱼蛋黄酱和大粒鱼籽, 饭卷实净不松散, 食落又唔dry
呢碟好啱同朋友开心share, 又唔会食到好污糟
见佢menu加咗芒果系列, 呢个季节亦系当造, 应该会好甜美
甜品紧系首选窝夫啦, 好香蛋味, 又够厚, 中间仲加了很滑嘅忌廉和芒果片,
而碟边嘅芒果汁系新鲜芒果汁嚟架, 超正!
我再配埋芒果沙冰真系好凉透心, 沙冰入面我仲饮到d果肉果皮, 好清新
为配合政府环保, 用的是纸饮管, 饮到一半就变软变形, 饮得很不爽, 但我知这不是餐厅的问题
2024-06-29