2017-06-29 350 浏览
之前见到杂志及网页介绍铜锣湾开咗由熊本天草直送新鲜食材日本餐厅。今日终于可以食到。地点在渣甸街66号一座全新大厦。餐厅开扬。环境舒适。两个人,叫唔到太多。最后选择咗以下食物同大家分享。藁草烧鲣鱼刺身~厚厚的,肉质柔软,味道跟吞拿鱼有点相似。但本人觉得好味过吞拿鱼。配上洋葱丝及生蒜片再点洋葱汁更多带出鲣鱼鲜味天草绯扇贝~第一次见扇贝壳有唔同嘅颜色。好奇之下问问职员。原来系天然的。不是染色。扇贝有5蚊咁大只。肉爽。扇贝肉上加上少少鱼子更能带出扇贝鲜味天草烧真蚝~好大只呀!売计埋有手掌咁大。唔只个売大,蚝肉都好大,胀卜卜,非常鲜味。蚝売入面有蚝汁比我饮晒豚平卷~系豚肉蛋卷。蛋非常滑,而且还有少少流心。豚肉加上椰菜(我食到系椰菜)。最上面加埋木鱼。正。。。明太子山芋锅仔烧~虽然系几特别,但唔太喜欢。山芋即是淮山加入明太子及芝士在铁plan烧成。初畅食落感觉唔错。但食多几啖觉得好咸。日本野菜蕃茄片味噌~蕃薯/南瓜/蒜/芜菁。第一次食烧蒜原来好好味的。芜菁唔太了解。食落似中国嘅慈姑天草黑毛和牛炒饭~饭炒得够干身。和牛肉稔。又有蛋香。最后当然唔少得食雪糕啦!日本紫薯雪糕球一个。正中日本运到,食到浓郁

两个人,叫唔到太多。最后选择咗以下食物同大家分享。

天草黑毛和牛炒饭~饭炒得够干身。和牛肉稔。又有蛋香。

最后当然唔少得食雪糕啦!日本紫薯雪糕球一个。正中日本运到,食到浓郁紫薯味道。