2021-10-05
食日本嘢最重要最重要都系一个字: 鲜🔥比起其他国家似乎日本菜最需要比较嘅除咗系味道之外就系新鲜程度,因为会好直接反映左食材嘅质素😱😱😱 所以贵嘅餐厅故知然有佢嘅真理🤑尖沙咀绝对系各式各样国家菜嘅卧虎藏龙地方,所有高尚高级嘅餐厅遍布林立,想食边一个国家嘅菜都有上盛之选真鮨MoshiMoshi 就系其中一个自己食过觉得高级嘅鱼生餐厅。 所有食材当然要系极上嘅新鲜,所以唔使再调味已经系刺身界嘅米芝莲牡丹虾刺身 🦐 ————— 新鲜油极品嘅牡丹虾刺身最紧要嘅当然系晶莹剔透嘅虾肉同埋鲜红嘅身体,赏心悦目之余隐隐约约仲感受到海洋嘅气息,趁新鲜而且带有余冰嘅状态下立即配合买自家制嘅颗粒Wasabi同极品酱油点埋一齐食更加感受到享受呢两个字🤩🤩爽滑之余更有甜甜地嘅味,感觉就好似甜虾嘅放大版,该有嘅鲜味都融入左。最后当然唔好放过虾头,里面除咗仲有少量嘅虾肉之外仲有咸咸甜甜嘅虾膏,真正嘅爱虾仁是绝对唔会错过任何一忽😏😏秋刀鱼刺身——— 千祈唔好以为秋刀鱼只会出现睇罐头或者定食,连刺身都可以做埋确系令人大开眼界,自己都未食过秋刀鱼刺身。鱼唔系好大条但肉都可以开到唔少,哈哈红红夹落去都相对结实,呢一款鱼可以点
秋刀鱼刺身——— 千祈唔好以为秋刀鱼只会出现睇罐头或者定食,连刺身都可以做埋确系令人大开眼界,自己都未食过秋刀鱼刺身。鱼唔系好大条但肉都可以开到唔少,哈哈红红夹落去都相对结实,呢一款鱼可以点配合埋嘅酸汁提升鲜味又得,焦点返Wasabi带出甜味亦都得,整体咸咸地嘅感觉非常特别,基本上每一款鱼都有佢特别嘅地方,秋刀鱼最特别嘅莫过于浓烈嘅鱼味
帆立贝寿司—— 食完刺身就轮到寿司环节,最瞩目嘅相信就系帆立贝,个体唔大但肉身厚实,轻轻一烧更加带出火烤味道,半生半熟嘅状态绝对系一贝两味❤️🔥❤️🔥除咗甜之外仲可以感受到熟同生嘅不同质感,实中带软,一试难忘
最后更加要推荐豪华招牌菜
烧法式鹅肝多士——— 大大嚿嘅鹅肝又厚又扎实,啱啱烧完嘅气味令人难以抗拒,笃一笃已经感受到外层脆里面就系浓郁细滑嘅鹅肝。当然唔少得脆卜卜嘅多士,两者质感非常唔同但啱啱好可以融为一体。鲜甜肥美绝对系不二嘅形容词💘
最后食日本嘢当然唔少得叫返杯梳打清新吓🍇🍇🍇🍇🍇 最贴切嘅当然就系巨峰提子梳打,唔太甜绝对系加分嘅地方,更加带嚟清新口气同味蕾嘅最好饮品💨💨💨