2019-06-15
就到父親節,為免強勁既人潮,所以決定同爸爸及一家人提早慶祝 “爸爸節”,唔想下下都去酒樓食中菜,所以我發板!決定去食泰菜!原來呢間亞萊嘜嘜已經有父親節套餐了!岩曬!如果熟悉荃灣既朋友,一講千色店就會知係邊度,就算唔熟既都唔緊要,荃灣又名 “天橋之城”,由地鐵站行黎呢度,一路有天橋送你黎餐廳,大約5分鐘既路程,佢就係係正千色店既隔離!唔好講禁多,小弟係個泰菜控,即推介下d食物比大家先,第一道菜!有 泰式皮蛋蝦餅,餐廳重話呢個係佢地既自創菜式黎架炸蝦餅大家就食得多啦,有皮蛋係入面既炸蝦餅我都係第一次食!食落又有d意想不到既感覺喎!外面係香脆既炸蝦餅,比較有咬口,而入面係更有咬口既皮蛋!皮蛋好獨特既味道當然唔會被覆蓋啦,所以從外層食到內層,蝦餅 vs 皮蛋既感覺,原來係禁夾架!爸爸都表示呢道菜夠曬特別呢杯泰式奶茶係我今晚既飲品,味道都唔錯喎,就算無叫少甜,都唔會太甜,岩曬我口味,重要茶味夠香濃,有係泰國飲既味道,絕對無叫錯主菜一號黎啦,佢係 原個椰青海鮮焗飯,個賣相都夠吸引啦,一大個椰青,入面放滿曬炒飯,炒飯滿到爆出黎,上面既飯如果無椰汁係度支撐住既話,一定多到跌曬落黎所有海鮮都係飯既上面
所有海鮮都係飯既上面,最突出既梗係後面既兩隻青口啦,成個飯既賣相都好飽滿,唔知點解爸爸見到佢都好開心,食得特別滿足
入面既海鮮配埋d飯一齊食,味道真係好唔錯,如果喜歡食飯既朋友,一定要試試呢個喔
呢個沙律係我特別推介比大家既,佢係 柚子大蝦沙律。雖然!佢d大蝦並唔係真係好大大隻既大蝦,不過重點係成個柚子沙律既味道都好濃厚,但重味道得黎又唔會太 over,重點係堅有泰國既味道!唔信?大家都試下佢啦!
呢個唔係多士,亦唔係咩豆腐,佢係 蒜蓉包!而且係好鬆軟,估你唔到禁好食既蒜蓉包啊!就禁食佢,或者要黎沾點咖哩汁都得,所以真係要忍口食淨幾件,用佢黎點咖哩食!重正啊!
呢個咖哩,真心屈機!押埋韻添。。。呢個係 原個南瓜咖哩海鮮雜錦,又係一個賣相非常澎湃嘅菜式,雜錦嘅咖哩海鮮放係原個南瓜之內,海鮮當中包括軟殼蟹,做得非常入味,味道出色,甚至乎連南瓜肉都可以食埋架!岩曬爸爸呢d又要食肉又要食蔬菜既要求啦!
最後最後一個主菜,佢係 原隻泰王香茅燒雞一隻!佢嘅特點當然除咗佢係原隻燒雞咁樣上枱之外,大家睇吓下面部份,著火啊!
其實係餐廳將香茅放喺下面嘅碟,當隻雞上枱嘅時候,就點着香茅,令到香茅嘅香味可以煙燻上隻雞度,可以令到隻雞有香茅味之餘,又唔會太強烈,又好食又有睇頭!
成隻雞鍾意拆開食又得,原隻食又得,得咗!
嚟到最後啦真係,無理由唔食返啲甜品嘅,分別揀咗三款泰式糕點,佢哋分別係 泰式甜品拼盤,大菜糕,椰汁糕,及千層糕,三款嘅味道都好正,用佢來做今餐嘅結尾,真係非常圓滿!
今餐最主要係慶祝爸爸節既,所以爸爸表示食得開心,食得滿足,咁就最緊要啦,證明呢間餐廳真係夠晒正,真係 “亞萊嘜嘜啊”!!