2020-11-02 585 浏览
星期六放工,咁啱要去大角咀攞嘢,同大佬揾咗一阵都唔知食咩好,突然大佬话大角咀唔系有间食猪油渣面好出名咩!我记忆我唔知几多年前食过......咁上网一揾叫英记!回忆又好似系叫英记,所以二话不说就去食猪油渣面啦!一去到入坐率当时系0,门口有酒精搓手液,入到去都有个温度仪俾你自发性测体温....唔测都可照入!身位一过部测体温仪,有把声就问你大定细,有啲强迫性嘅感觉,我就随口回应佢要细。大佬一面茫然.....问大有几大!当然服务阿姐系费事理佢,所以大佬都叫咗细面,突然服务阿姐超一轮咀叫你食菜同鸡翼,咁我哋叫咗一份腐乳通菜同一份鸡翼。面一到,size啱我,大佬一见咁细碗嘅!面质一般,汤底好一般,猪腩肉两三件(猪油渣面有猪腩肉),油渣反而得两旧,五豪子大冬菇3粒。腩肉猪油满溢,包你会食成口油,猪油渣原全冇晒应有嘅爽口夹淋嘅口感,入口一pat嘢咁,又冇味,原全唔知食紧咩。好彩有啲冬菜同葱有味道。通菜一般已经系安慰,鸡翼系超迷你,仲要唔知整咗几耐,已经缩晒水,食落梗系又干又柴而且冇嚟味道。成间舖冇所谓猪油渣面嘅价目显示,反而菜同鸡翼都有。一款菜$20,超级难食同细嘅鸡翼$17/4。全程到埋单$96⋯⋯
面一到,size啱我,大佬一见咁细碗嘅!
猪油渣面(细)

鸡翼