2018-07-26
成日心挂挂去新加坡食天天海南鸡? 而家个人不驶飞去新加坡噜!而系新加坡啲鸡每日飞黎铜锣湾两转,排下队就有得食啦!因为餐厅不设订坐,所以要好似新加坡咁,愈饿就要愈早排,因为星期六条队大概排到2:30pm,但3:00pm就落场噜。虽然食材、用材都来自新加坡,甚至由当地主厨来港坐镇,但所有感觉都比新加坡店优胜。例如餐厅环境: 有向街bar枱、优雅嘅餐厅内部、露天雅座,晚市更是fine dinning,将原本来自熟食中心的「天天」华丽变身 ; 食物方面亦大有进步..$80一碟海南鸡饭,在铜锣湾区黎讲价钱定位得好适当,鸡脾还是鸡胸都是随机,饭与鸡嘅比例系1:1,即是可以做到一啖饭一啖鸡!一粒粒油饭香而不腻,鸡胸肉无骨又嫩滑,绝无”鞋”口,可以沾三个汁食,但旱有认为唔落其他调味都已经好好食食完饭再饮埋个冬瓜汤,已经好满足。但一场黎到又点止食个饭咁少叫左份鱿鱼芽菜同南洋咖啡鱿鱼切得幼细,混埋芽菜食好有口感对奶敏感嘅话,呢个咖啡好适合,因为系落练奶。落练奶又好难唔好饮嘅,不过啡味都好香浓,唔系一味得个甜字
食完饭再饮埋个冬瓜汤,已经好满足。
但一场黎到又点止食个饭咁少
叫左份鱿鱼芽菜同南洋咖啡
鱿鱼切得幼细,混埋芽菜食好有口感
对奶敏感嘅话,呢个咖啡好适合,因为系落练奶。
落练奶又好难唔好饮嘅,不过啡味都好香浓,唔系一味得个甜字