2017-11-11
之前睇电视介绍过呢间永年士多,起元朗好出名,仲大排长龙。一路都想试下究竟有咩魔力可以咁高人气,见尖沙咀有分店,今日就单拖黎试下先。唔想排队所以12点前已经黎到,估唔到已经有人排紧。差不多到12:10 先拉闸开门。要先排队落单,之后拎野食再揾位,唔怪得keep 住有条人龙。餐牌一眼睇晒,款式唔算太多。连我平日必食既河粉,牛腩,鱼腐,虾卷等等都欠奉。不过就多左d 特式饮品同埋多士,可借一个人试唔到咁多😭环境唔系好大,但干净企理。呢度既饮品比系平时一般车仔面店特别,有菠萝冰,红豆奶茶冰,抹茶红豆冰等等。一场黎到梗系要试下推介饮品。✨跟餐加$15 要左个抹茶红豆冰。本身想叫小冰,但完来系唔可以的,因为系standard左,呢一点唔太user friendly。最后唯有自己拎个杯走冰,d 冰多达半杯😲✨👍🏻味道黎讲我几钟意,甜度适中有抹茶香又不会太浓烈。红豆份量都几多,大大粒起沙,都几好饮。不过如果唔走冰既话,可能就会太稀喇。车仔面3 𩠌$37, 每加一𩠌多$8✨汤底味道带甜,有点胡椒香。可能因为无加任多辣汁,感觉比较普通。我系食面汤底例必加腩汁既朋友,呢个汤底味道偏甜,唔系我杯茶。加上配油面,
环境唔系好大,但干净企理。
车仔面3 𩠌$37, 每加一𩠌多$8
✨汤底味道带甜,有点胡椒香。可能因为无加任多辣汁,感觉比较普通。我系食面汤底例必加腩汁既朋友,呢个汤底味道偏甜,唔系我杯茶。加上配油面,唔系太索味。
✨👍🏻一赞反而系面头果几条菜,粗壮得黎几甜,带麻油香。
✨👍🏻萝白亦够大大旧,超甜无渣,质地比较淋。
✨猪皮其实我一向好少食,不过见系推介就试下。食落几爽,但有d 硬身,其实都唔算好入味。
✨牛筋大部份都几淋,不过有两旧就食落未够淋,比较爽口。
✨韮菜饺有两粒,size 细细粒但几饱满,食落多汁,都几好食。
✨佢d 𩠌其实份量都算多,萝白大大旧,猪皮牛筋每样都有成5,6件,都算抵食。不过可能无我心爱既河粉,同埋个汤底无加辣,所以感觉较失色。下次都系叫个微辣,可能先能够品尝到佢既惹味感觉。
永年恕未能入我车仔面既三甲之位,我最爱既都系荣记既浓烈腩汁汤底,同埋文记既多元化选择😍。