2014-12-28
26号晚同太太喺旺角行完街,经过呢间茶餐厅,见好多人帮趁,又想食煲仔饭,就入去帮趁,虽然门口有个呀伯大大声话唔好食唔收钱,但呢d嘢揾鬼信咩,但求有一定水准就收货啦!先唔讲环境差、地方迫、服务差,呢d系香港茶餐厅特色(但其实我真系希望业界改善下,话晒茶餐厅系香港特色,点解唔做好d?)我哋点左盐焗鸡饭、咸鱼肉片煲仔饭,先讲盐焗鸡饭,鸡冇鸡味,饭又一pat pat,都算喇!最精彩系个煲仔饭,d肉片居然唔熟,初时以为𠮶旧太大旧,再试另一旧细d嘅都系唔熟,就同个伙计讲,佢竟然话我食左一半,所以只肯帮我再煲熟d,其实我哋只系用碗仔分嚟食,只系食左两啖,真系即时火都嚟,好,又忍你!如果返煲ok就算!点知...返煲后嘅结果,大家睇相都见到,成煲饭只有大约一半可以食得!最好笑系个伙计,见我影相就走埋嚟,话返煲系老板意思,仲话送杯饮品比我,真系多谢晒!我当然唔会接受,费事佢话我老屈佢,况且,大佬呀,我系食唔饱,比杯饮品我做乜义嘢啫?最终谷住一肚气埋单走人,返屋企食杯面好过!都系𠮶句,做生意可唔可以用心做好d,有个朋友讲得好有道理,既然攞左成本出嚟买材料,点解唔用心做?成本又会唔多左,但人客食得开心,生意自
都系𠮶句,做生意可唔可以用心做好d,有个朋友讲得好有道理,既然攞左成本出嚟买材料,点解唔用心做?成本又会唔多左,但人客食得开心,生意自然会好!马马虎虎,不单客人不满,更加浪费食材!
真心希望香港饮食行业用心改善,否则美食天堂好快落地狱!