2018-07-26 281 浏览
去开海港城,晚餐我地 search 左间人气高企的,系韩式料理。枱都冇订,早早地,快手快脚去碰吓运气。哗!果然已经超多人,好彩仲有少量位剩,唔使攞飞。入到场,好热闹,播住韩曲,兼布置得唔错。我地坐个位仲可以远望到维多利亚景,so lucky !响沿途入座之时,我地已经不停左𥄫右𥄫,因为好多枱的食物都好吸引呀!坐埋位同 friend 交流一下之后 ,好快已经订下心水菜单了。板烧安格斯肉眼扒$246有两块靓安格斯肉眼厚切,仲要切成一条条上,有个铁板火炉俾我地慢慢烧。安格斯牛好腍好有牛味,份量够多。边位有肥膏,系肉眼扒必备的,所以烧起上来特别有油香仲会滋滋响;而食的时候只要简单分开佢就ok 。火炉热力够集中,烧得够快好好用。有一两条失手over cook 左,但都唔会韧,有惊喜。酱汁有两款,分别系烧汁同 mozzarella 芝士。牛扒我钟意夹芝士食,烧到溶溶地又唔好黏镬边就最正。而朋友就钟意点烧汁多D,各有所好。韩式辣猪肉冷面$98呢个系沿途已经睇中的菜式,好几枱客都叫左呢碟出晒烟的冷面,实在太嚣张了!唔叫返碟实在对唔住自己。由于已经叫左烧牛,所以冷面我地拣左辣猪。配料几多,除了冷面,仲有
哗!果然已经超多人,好彩仲有少量位剩,唔使攞飞。

板烧安格斯肉眼扒$246

韩式辣猪肉冷面$98
唔叫返碟实在对唔住自己。
韩式辣猪肉冷面

由于已经叫左烧牛,所以冷面我地拣左辣猪。
配料几多,除了冷面,仲有辣豚肉、红萝卜丝、青瓜丝、辣泡菜、溏心蛋等等。
韩式辣猪肉冷面

佢附上冷面汁一枝,我地拣左姜柚豉油汁。食法系将自己想食的配料同冷面夹入小碗,然后再 mix 酱汁,清新好味。

韩国水梨卷$98
其实系韩式饭团卷,冇左酸萝卜但加入左水梨,更潻爽口清甜。不过冇跟酱,味道好淡。
韩国水梨卷

食左一件觉得寡寡地,醒目的我们自行用冷面的附送的姜柚豉油汁来点,味道即刻完全唔同晒 !建议餐厅可以考虑吓呢个配搭。

冰马格利 (菠萝)$68
见到佢D特饮几过瘾所以试左一枝,系有酒精的菠萝冰。够冻好浓菠萝味,但甜左少少。同埋其实唔算太大枝,都贵贵地。
冰马格利 (菠萝)

呢到虽然多人但冷气都开到好冻,好彩有个火炉对住即刻暖笠笠。烧到热热地再食返个冷面又唔错噃。加上环境真系几好,埋单每人先二百几,快乐的一餐。