2013-01-21
友人很爱吃泰国菜,在openrice search 一下,见到呢间泰菜评价十分要好,即刻致电订位食下地点有小小难揾,不过好在openrice 写住卫兰轩旁边。地方有丁点简陋,不过冇特别期望在装潢,食物才是重点!坐低后叫咗几款食物,泰式炒椰菜苗、冬荫公汤、黄咖喱炒蚬、生虾刺身、海南鸡半只加油饭同埋金兰花并盘。泰式炒椰菜苗 - 味道可以,椰菜苗几爽口,啱我,个献炒得几好,不过有啲似广东人煮法。冬荫公汤 - 有四只虾,都几多配料。不过味道就真系比较强差人意,我从未饮用过啲又唔辣,又唔酸,又无椰奶味既冬荫公汤!唔系话一定要有呢啲味道先系叫冬荫公汤。只不过同我晌泰国街边饮过食过既差很远很远,真系唔知系泰国东南西北边树既特色...黄咖喱炒蚬 - 不过不失,蚬肉无乜点食到有沙,几好。黄咖喱普普通通生虾刺身 - 呢个真系要嗌,好味。虾肉鲜甜爽口,加埋粒蒜头同个汁完全掂哂!海南鸡半只加油饭 - 学唔知边个煮𩠌婆话斋,鸡无鸡味,油饭又无乜油香味,发瘟!就嚟连泰国人海南鸡o个间啲鸡都好食过佢!唔掂!!!金兰花并盘 - 拼盘有酿鸡翼、虾饼春卷同埋鱼饼。每款都几好味,啱哂啲钟意香口野既人,值得一试。总括嚟讲,我
地点有小小难揾,不过好在openrice 写住卫兰轩旁边。
地方有丁点简陋,不过冇特别期望在装潢,食物才是重点!
总括嚟讲,我觉得我俾啲打手呃咗啰,唔系话好难食,不过唔系打手讲得咁好食啰!!!