2012-03-24
一直都好想去试呢间的小菜, 但基本上而家行街食饭都唔会去湾仔果边咁远好难得, 今日同EX去湾仔听讲座, 仲唔去金源小馆食咩原本我谂住点2个𩠌, 悭D MA, 但EX坚持点3个𩠌, 但加埋都250, 最后点左个4人餐有汤有糖水送, 加多2碗饭, 但FINALLY竟然食得哂所有野, 但2个人真系好好好饱, 最好都系3个人先好叫4人餐1. 冬瓜汤: 最先上的, 一大窝, 热辣辣, 冬瓜虽然连皮, 但都好林, 猪展都好林, 而且味精唔重, 饮完都唔觉口干, 食完饭之后每人再饮多碗2. 山东烧鸡: 我一直以为系热的, 原来系冻食的, 待应叔叔系我地面前淋左碗生蒜粒落去, 本人唔太钟意食冻的肉类, 除左HAM果D, 但呢个鸡沾D汁食, 充满蒜香同少少SALTY, 系咁食3. 蒜蓉介兰: 虽然油左D, 但介兰好好清甜新鲜, 配合埋爆过的蒜蓉, 一上枱我同EX又系劲夹4. 上抽煎虾: 好惹味香口, 脆到D壳都可以食埋, 虾都算新鲜, 可惜之前上D𩠌未食得切, 冻左5. 香醋骨: 以为系骨排, 原来系猪扒, 猪扒炸到边位少少脆, 肉质够林, 白醋汁好"杰"身好香, 捞饭一流, 大碟猪扒中-大SIZE,
好难得, 今日同EX去湾仔听讲座, 仲唔去金源小馆食咩
5. 香醋骨: 以为系骨排, 原来系猪扒, 猪扒炸到边位少少脆, 肉质够林, 白醋汁好"杰"身好香, 捞饭一流, 大碟猪扒中-大SIZE, 有最少7块, 而且2个人真系叫得好多野, 感觉上好HEAVY, 但其实好食的, 最好3人OR ABOVE先好点呢D净肉类的小菜, 唔系咁食法都几唔健康
6. 南瓜海底椰: 椰奶落足料, 好CREAMY细滑, 内有十粒到的海底椰爽口, 正啊
7. 红豆沙: 我试左一啖, 真系起沙的, EX话好香陈皮味
TOTAL$311落楼
食材新鲜, 落足料, 味道又好, 呢个价钱仲要系湾仔食, 真系算抵
环境好迫好嘈下, 可能岩岩隔离枱坐左十几位年青人
卫生一般, 我地上2楼时通道2边见到厨房煮野食, 一眼扫过时感觉有点乱, 而且可能多人D配料无盖好, 地面好似都比较湿, 职业病发作HAHA
待应叔叔都几好礼貌, 见我同EX坐系通道转角位已经岩岩好, 无位放袋, 佢主动话放系后面放杂品个架道. 因为叫得太多菜, 枱又唔系大, 上菜时, 佢都会话小心睇住, 一手拎𩠌, 一手帮我地将枱上的𩠌推埋一边, 隔离问佢又会介绍咩野食最多人叫
有机会会再去, 但会约够3个人先, 而且应该系最少几个月之后, 因为我系穷鬼