2012-03-24 70 浏览
一直都好想去试呢间的小菜, 但基本上而家行街食饭都唔会去湾仔果边咁远好难得, 今日同EX去湾仔听讲座, 仲唔去金源小馆食咩原本我谂住点2个𩠌, 悭D MA, 但EX坚持点3个𩠌, 但加埋都250, 最后点左个4人餐有汤有糖水送, 加多2碗饭, 但FINALLY竟然食得哂所有野, 但2个人真系好好好饱, 最好都系3个人先好叫4人餐1. 冬瓜汤: 最先上的, 一大窝, 热辣辣, 冬瓜虽然连皮, 但都好林, 猪展都好林, 而且味精唔重, 饮完都唔觉口干, 食完饭之后每人再饮多碗2. 山东烧鸡: 我一直以为系热的, 原来系冻食的, 待应叔叔系我地面前淋左碗生蒜粒落去, 本人唔太钟意食冻的肉类, 除左HAM果D, 但呢个鸡沾D汁食, 充满蒜香同少少SALTY, 系咁食3. 蒜蓉介兰: 虽然油左D, 但介兰好好清甜新鲜, 配合埋爆过的蒜蓉, 一上枱我同EX又系劲夹4. 上抽煎虾: 好惹味香口, 脆到D壳都可以食埋, 虾都算新鲜, 可惜之前上D𩠌未食得切, 冻左5. 香醋骨: 以为系骨排, 原来系猪扒, 猪扒炸到边位少少脆, 肉质够林, 白醋汁好"杰"身好香, 捞饭一流, 大碟猪扒中-大SIZE,
好难得, 今日同EX去湾仔听讲座, 仲唔去金源小馆食咩

, 但2个人真系好好好饱, 最好都系3个人先好叫4人餐

1. 冬瓜汤
2. 山东烧鸡
3. 蒜蓉介兰
4. 上抽煎虾
5. 香醋骨: 以为系骨排, 原来系猪扒, 猪扒炸到边位少少脆, 肉质够林, 白醋汁好"杰"身好香, 捞饭一流, 大碟猪扒中-大SIZE, 有最少7块, 而且2个人真系叫得好多野, 感觉上好HEAVY, 但其实好食的, 最好3人OR ABOVE先好点呢D净肉类的小菜, 唔系咁食法都几唔健康
6. 南瓜海底椰
: 椰奶落足料, 好CREAMY细滑, 内有十粒到的海底椰爽口, 正啊
7. 红豆沙: 我试左一啖, 真系起沙的, EX话好香陈皮味

TOTAL$311落楼
食材新鲜, 落足料, 味道又好, 呢个价钱仲要系湾仔食, 真系算抵
环境好迫好嘈下, 可能岩岩隔离枱坐左十几位年青人
卫生一般, 我地上2楼时通道2边见到厨房煮野食, 一眼扫过时感觉有点乱, 而且可能多人D配料无盖好, 地面好似都比较湿, 职业病发作HAHA
待应叔叔都几好礼貌, 见我同EX坐系通道转角位已经岩岩好, 无位放袋, 佢主动话放系后面放杂品个架道. 因为叫得太多菜, 枱又唔系大, 上菜时, 佢都会话小心睇住, 一手拎𩠌, 一手帮我地将枱上的𩠌推埋一边, 隔离问佢又会介绍咩野食最多人叫
有机会会再去, 但会约够3个人先, 而且应该系最少几个月之后, 因为我系穷鬼
冬瓜汤
山东烧鸡