2010-11-06
估唔到我第一次写食评,竟然会系写一间餐厅嘅食物质素有几差!今晚我同男朋友喺铜锣湾食晚饭,由于我非常肚饿而其他就近嘅食肆都好多人,我地决定去呢间冇乜人等位嘅江川。喺等紧位嘅时候见到佢门口个menu,啲食物睇起上黎好吸引,令我地都非常雀跃,谂定想order边几样野~~的确,等左唔系好耐就可以入去食野。最初,侍应安排左我地去order枱度坐,但系可能张枱实在太近counter,所以不停有侍应行出行入,仲要系咁踢到我男朋友张櫈,结果我男朋友忍唔住叫左个经理过黎,同佢讲话想换枱。点知个经理望都唔望下就答我地冇枱(明明我地见到附近有张吉嘅六人枱,回转枱亦有空位...=.=),跟住我男朋友就重申佢真系俾人踢櫈踢左好多次,even经理行埋黎果阵都踢左佢一野,个经理先肯同我地换枱,不过态度麻麻,亦都冇同我地讲过一声唔好意思。到食物送黎嘅时候,我男朋友就话点解佢啲寿司咁细件,似一条条多过一件件。我望下又真系几细件㖞@.@ 我谂佢呢度嘅两件大概等于板长嘅一件半左右啦~但都唔紧要,计我话最紧要好食,细细件反而可以试多几款~可惜,食物质素实在叫人失望!啲吞拿鱼刺身好似渗紧水咁,颜色暗哑冇光泽,亦冇任何鲜味,反而
的确,等左唔系好耐就可以入去食野。
可惜,食物质素实在叫人失望!啲吞拿鱼刺身好似渗紧水咁,颜色暗哑冇光泽,亦冇任何鲜味,反而有阵金属味同血水味(佢仲要话系蓝鳍吞拿=.=),令我觉得佢好唔新鲜~
再试其他寿司,鱼生同样难食 而且因为佢整到件寿司好似一条条咁(个人估计啲寿司饭唔系手握出黎,而系将饭放喺保鲜纸上,卷成条状再喺中间拧断,如果唔系冇理由旧饭会两头尖=_="),筷子永远夹唔稳,,郁下就跌,以致进食非常困难~我自问揸筷子都几叻,但都跌左旧有好多沙律酱嘅寿司落件衫度=n=
再加埋只豉油碟细只得黎又系碗形设计,碗口细、碗又深,当我想将寿司反转放入豉油碟,点少少豉油先食果阵,我发觉根本放唔入,扣分!!!
个一口鹅肝系人气之选,我地都order左一客,其实件鹅肝本身冇咩太大问题,唔系特别好食但亦唔难食,不过衰在件多士质素好差,食果阵感受到嘅唔系松脆,其实如果系硬脆我都接受,但件多士食落系会碎成一粒粒好幼嘅粉状,超级呕心!呢种口感证明个方包本身搓得唔好,焗出黎完全冇起丝嘅状态,我相信求其行过是但一间面包店啲方包都会好食过佢,真系唔知佢入果啲货喺边度黎......
虽然我男朋友话佢未食饱,但最后我地都冇食晒啲野,最初我地都觉得好浪费,所以勉强食多左两件,不过真系顶唔顺,太难食~卒之净返几件充满金属味同血水味嘅鱼生&寿司~
呢间舖头真系帮衬一次就够,亦冇兴趣再去试其他野睇下有冇机会翻案。