2022-11-25
呢间位于 尖沙咀I Square 后街乐道的「泰浓面」,一直都好想去试下佢嘅粉面。今日趁著去尖沙咀工作,有足够时间,专登提早成个钟去,终于试到佢嘅泰国汤粉。餐厅提供三款汤底,清汤即鸡汤;船汤即猪骨汤;想要辣就可以选冬阴功汤。落单时先拣汤底,然后就拣𩠌,最后就拣粉面或饭。跟餐可以$5加罐装饮品或指定特饮($18)。另外亦有海南鸡饭及多款小食。下午2:30后特设下午茶,更加抵食。《卜卜蚬》($89),汤底选了冬阴公汤,然后配金边粉。我自己比较钟意金边粉微微爽嘅口感。卜卜蚬粒粒都肥嘟嘟,仲有其他配料:虾、青口、蟹柳、鲜菇及秋葵,非常丰富。配上香浓冬阴公汤底,真系好食到不得了。《泰式凤爪》($49),配上芹菜丝、洋葱丝、葱𢇁、椰菜丝丝,加埋泰式酸辣汁,够晒酸辣惹味 。《泰国原个新鲜椰青》($48),果然系好新鲜,又清甜又多汁,够冰冻,真系正到冇朋友,大满足的一餐。当日有个小插曲,话说隔离枱来了三位男士,佢地好似有选择障碍及困难症,心大心细,落咗单一阵之后又要求双并改单并,改𩠌、改饭,改完又改。店员姐姐十分有耐性,首先好细心解释清底分别,虽然客人改单多次亦立即通知厨房,仍保持很好态度,真系值得一
店员姐姐十分有耐性,首先好细心解释清底分别,虽然客人改单多次亦立即通知厨房,仍保持很好态度,真系值得一赞。