2021-03-05 1513 浏览
话说我好少可会比劣评,仲系同一间店比两次劣评。是咁的,等我同大家慢慢分享下当日发生左咩事。当日排队买外卖既时候,我前面既一位顾客买个套餐。个收银姐姐㩒左错单,但又吾识改番岩,都扰攘左10-15分钟左右。另一位收银员番到黎先搞番掂。然后轮到我买,我就话要碗高丽菜麻辣云吞(少辣)。顺利买完之后,我就去左柜台另一边等。突然个姐姐问另一位顾客,个云吞吾小心落左芫荽,问佢接吾接受到呀。个顾客就话吾食芫荽,叫佢换个碗。咁佢地就换左第二碗。因为系半开放式厨房。然后,我不停听到姐姐讲小棠菜、小棠菜,但又无讲过高丽菜呢个字眼。我当时立即提高警觉!因为我屋企人有几次去买都被佢地fake 过,详情请睇上次个食评。重头戏黎喇!轮到我攞我果碗外卖。我问个姐姐系吾系高丽菜云吞呀?个姐姐话系,叫我自己去睇啦㖞。我打开一睇,吾对路㖞,个云吞系绿色馅(即系系韭菜或者小棠菜馅)。Ok, 即系佢地比错左。我立即叫个姐姐过黎睇,又扰攘左一阵。佢地先「发觉」系小棠菜。改口问我要吾要啦,我话我只要高丽菜。然后就整过第二碗比我。都有讲吾好意思既。不过依家谂番,怀疑紧呢碗就系上面另一位买家吾要果碗。因为我无见过佢地煮紧云吞,同埋旧果
话说我好少可会比劣评,仲系同一间店比两次劣评。

是咁的,等我同大家慢慢分享下当日发生左咩事。

当日排队买外卖既时候,我前面既一位顾客买个套餐。
另一位收银员番到黎先搞番掂。

然后轮到我买,我就话要碗高丽菜麻辣云吞(少辣)。
顺利买完之后,我就去左柜台另一边等。

个顾客就话吾食芫荽,叫佢换个碗。
咁佢地就换左第二碗。

我当时立即提高警觉!

重头戏黎喇!
轮到我攞我果碗外卖。
我问个姐姐系吾系高丽菜云吞呀?
个姐姐话系,叫我自己去睇啦㖞。

Ok, 即系佢地比错左。
我立即叫个姐姐过黎睇,又扰攘左一阵。
佢地先「发觉」系小棠菜。
改口问我要吾要啦,我话我只要高丽菜。
然后就整过第二碗比我。
都有讲吾好意思既。

不过依家谂番,怀疑紧呢碗就系上面另一位买家吾要果碗。
因为我无见过佢地煮紧云吞,同埋旧果碗佢地无扔落垃圾桶。
而系见到佢地好似变魔术咁将D碗放黎放去,然后又盖好又放响出餐个位。

你以为完啦咩。
我吾要既果碗「比错左」既小棠菜麻辣云吞(少辣)又系无见到佢地扔㖞。
然后我听到收银个姐姐怂恿,一个40岁左右既伯伯买小棠菜云吞。
仲问麻辣汤底ok吾ok,个叔叔话ok,而且要(少辣)㖞。
咁多巧合,佢地最后有无比果碗怀疑经过上几手既小棠菜麻辣云吞(少辣),比果个伯伯。
咁就只有佢地知喇。

买番屋企食,发觉个高丽菜肉馅细左好多,吾知又系吾系为左悭料。

不过食落ok,猪肉味吾太出,不过今次个肉馅吾会有酸味。
我觉得似抽奖咁,永远吾知边次个肉馅会有酸味。

如果吾系突然间想食麻辣野,真系未必会主动帮衬。
麻烦请改善下,特别系疫情时期,吾好将上手吾要既食物比下手!
2021-03-04
等候时间
20 分钟 (外卖自取)