2023-10-30
成日觉得佢个名好长😂有啲难记起杏花邨地铁站出,行入杏花新城,落地面层就会见到本身有lunch set,不过我同朋友想食lunch set以外款式,所以散叫▶️ 帆立贝龙虾汁猫耳朵 ($98)见多数人都系食猫耳朵粉🐱龙虾汁味道几香🦞唔会太杰,比较似汤猫耳朵粉设计好处系可以兜住龙虾汤入口因为猫耳朵粉偏厚身,食落几有质感,不过同时亦硬身啲,冇咁有嚼口,我觉得ok钟意佢煮入洋葱丝、杂菇、蕃茄粒,令意粉冇咁单调,如果唔系斋意粉好寡)😗上面有三粒帆立贝连裙边,有啲过熟,口感唔够鲜嫩多汁,失色少少▶️ 带子蟹膏蟹肉意大利粉 ($128)价钱最贵嘅意粉选择,除咗大带子,仲有大量真蟹肉 (好似吞拿鱼碎咁😂)酱料系白汁,偏稀身但黏得住意粉面头几啖意粉比较干身,建议捞匀先食意粉质感正常,唔会过淋🍝带子比帆立贝口感好啲同样都有落洋葱同蘑菇🧅▶️ 草莓白茶 ($36)成壶茶咁上🫖可以倒出来细口细口咁饮上枱已经闻到好香草莓味🍓即使只系用一个茶包,草莓果味足以渗透出嚟饮落甜甜地,茶味温和,自己几钟意▶️ 荔枝梳打 ($34)朋友叫嘅,佢话味道淡,唔会太甜见到入面真系落咗几粒荔枝-意粉味道一般,猫耳朵粉特别啲饮品用木盘装住,
起杏花邨地铁站出,行入杏花新城,落地面层就会见到
▶️ 帆立贝龙虾汁猫耳朵 ($98)
见多数人都系食猫耳朵粉🐱
龙虾汁味道几香🦞唔会太杰,比较似汤
猫耳朵粉设计好处系可以兜住龙虾汤入口
▶️ 带子蟹膏蟹肉意大利粉 ($128)
酱料系白汁,偏稀身但黏得住意粉
面头几啖意粉比较干身,建议捞匀先食
意粉质感正常,唔会过淋🍝
带子比帆立贝口感好啲
同样都有落洋葱同蘑菇🧅
▶️ 草莓白茶 ($36)
成壶茶咁上🫖可以倒出来细口细口咁饮
上枱已经闻到好香草莓味🍓
即使只系用一个茶包,草莓果味足以渗透出嚟
饮落甜甜地,茶味温和,自己几钟意
▶️ 荔枝梳打 ($34)
朋友叫嘅,佢话味道淡,唔会太甜
见到入面真系落咗几粒荔枝
意粉味道一般,猫耳朵粉特别啲
饮品用木盘装住,旁边放上干花,适合打卡
坐得舒服,周围好多花花装饰💐
唯一系Cafe唔系喺大型商场入面,平时比较少会特登黎杏花邨食饭
服务唔错,侍应好友善,有礼貌👍🏻
Lunch set以cafe价钱算抵食
另有旺角分店,睇相好似内在环境再靓啲少女心啲💗唔使走咁远 (唔使走过十万八千里都揾到佢😂)