2019-12-19 524 浏览
第一次喺香港食咁高档次嘅日本野;第一次同料理师傅有咁近嘅接触,又好细心介绍每道菜嘅分别、部位等,令人好舒服自在;第一次食到咁满足嘅日式餐,而且食左2个半钟,同朋友饮下野,同师傅倾下计,又不停食下刺身寿司,欢畅!室内设计以木色同白色为主,比人一种休闲嘅感觉,好经松,而且有外设雅坐嫁,想同朋友静静地出去倾下心事都得嫁!我同朋友都叫左个「幸」嘅SET:前菜︰波菜明太子酱、松叶蟹昆布啫喱、甜等茶巾、公鱼露煮呢个前菜我称佢为一个艺术品,雅致嘅摆设点缀左整个菜式,店员好细心介绍,而且建议我地十字咁食(松叶蟹昆布啫喱>甜等茶巾>波菜明太子酱>公鱼露煮),味道由淡至浓刺身︰福冈唐泊蚝、北海道马粪海胆、深海池鱼薄切、鳕鱼、白子、雪场蟹、九州赤鲍。唔洗讲嘅系,全部都超级新鲜,海胆、蚝、赤鲍又解又甜,特别想提嘅系今日试左人生第一件白子(食完皮肤会变靓,哈哈!),系几特别!寿司︰鱼肝配最中饼、手钓喜之次、北海道甜虾、针鱼、吞拿鱼腩金箔手卷、赤身、中吞拿鱼腩、大吞拿鱼腩、玉子。第一次食鱼肝配最中饼,好好味,一件小寿司连同小米饼一齐食,又脆又软嘅感觉好好!师傅为我地介绍左赤身、中吞拿鱼腩、
我同朋友都叫左个「幸」嘅SET:

前菜︰
波菜明太子酱、松叶蟹昆布啫喱、甜等茶巾、公鱼露煮

师傅为我地介绍左赤身、中吞拿鱼腩、大吞拿鱼腩同一块肉但唔同部位,我记得佢讲过中吞拿鱼腩油脂较少,而赤身即油脂分布较多,所以食落会唔同口感!
吞拿鱼腩金箔手卷入面有紫苏叶黎衬托,佢同吞拿鱼好夹,提升左成个手卷嘅层次。

熟食︰梭子鱼板烧
鱼肉虾肉蛋 、布丁蛋: 两款蛋入面都加咗虾肉,个布丁蛋食落真系好似布丁架,好滑,令外好似蛋糕咁款嘅鱼肉虾肉蛋其实系无放面粉,师傅话系用左日本嘅「大山芋」黎代替面粉,呢个系日本非常传统制作方法。

汤︰甘鲷芜清汤
食左咁多唔同口味嘅刺身寿司,呢个清甜嘅汤好适合放喺甜品前,为我地迎接最后嘅甜品

甜品︰和歌山富有柿、长野县香印提子
2019-12-10