2017-02-28
真系成晚食到成肚火!7点几放工同呀爸呀妈食饭入咗一间在坚尼地城站附近的越南餐. 餐厅后部分位置是吉的,但那位好长金发穿黑制服企收银貌似「那谁」的一位中年四眼女待应(or 部长)带了我们坐了一张近门口可以坐8人的长餐枱坐。我爸爸刚做完左手接驳手术,所以我让他坐在sofa 位置。由于得张枱好长左边靠墙,那位女「侍应」系咁2拉开张枱比我爸妈行入去,之后系咁2拍返埋. 佢根本唔会care or consider 到当 D 客人坐咗落去sofa 之后如果张枱太开食嘢有几困难。所以我要帮爸妈成张枱拉近他们一点,否则,只能用一只手食饭的爸爸成晚会很辛苦!在我出力推枱时那位女「侍应」一直只在啤住我,didn't bother to offer me any help at all!! 都算啦,I am alright. 最紧要爸爸坐得舒服。冇几耐之后大家就跟另一位女waitress 落order. That waitress is alright. 起码态度有善。We ordered a Viet platter, 火车头汤河,生牛河, Viet grilled beef 檬,& 1/4 烧乳猪
We ordered a Viet platter, 火车头汤河,生牛河, Viet grilled beef 檬,& 1/4 烧乳猪.
The 火车头 & 越牛河 was ok but the beef 超多筋!
Platter was ok only, it's super greasy.
1/4 烧乳猪 ok.
个香茅牛肉檬出事了!D檬粉D头头尾尾完全未熟透!硬到根本冇可能食到!我地同那位黑衫女侍应讲:「D米粉好硬」。佢即刻驳,呢D唔系米粉,系檬粉。你唔系就咁食,你要落鱼露捞嚟食!」。老实说我最怕人唔听书就驳嘴~顶,我在外国食正宗越南嘢几十年!我会连咁简单的食法都唔知?檬系越文 Bun ,亦即系米粉. 成份都系米同水!但我理得你系檬系米粉定Bun (越文)定rice vermicelli, 大家都知道系讲紧堆粉系咪得啰!
The main point is, 你碟粉又干又硬!我地从来没有要求你去换过一碟,只希望你可以同厨房反映下希望下一碟唔会有同样问题!你个黑面様好似以为我地特登揾嘢黎讲又摆个款出嚟!最后我要呈上那些干硬化的头头尾尾佢先好似明少少!佢好冷答咗一句:「系咁睇啦,D头头尾尾系干D㗎啦, 吾好意思」虽然有say sorry, 但佢𠮶个黑口黑面的様!真的令人好反胃!事实系D米粉根本硬㗎!未透心㗎D米粉!你礼貌上系咪应该问下「你地要唔要换过另一碟呀」?连hospitality 咁simple 既customer service 都唔识!
最后我地要全碟粉放入牛肉汤河内先解决到!硬粉配涷咗的牛肉汤,真难顶!
由于我坐最右边,所以把原本放在左边的汁酱移去中间!食食下𠮶件女侍应突然行过嚟完全冇问过人就把所有嘢啪返去左边墙!𠮶时我已经火都嚟!但为了屋企人我忍!
食到尾,后面有客入嚟!佢又安排人地坐D木枱sofa位。个客要求坐近门口D普通位,佢可以连答都费事!个客要问几次「得唔得呀?」「得唔得呀?」..佢最后真系唔答就唔答!有格到呢!
本来我呀妈想食甜品,我地又完全冇叫过埋单!𠮶件极品女侍应突然啪一声dum 低张单!当时8点几咋!我呀爸呀妈都好upset!!! 食成$570但换来成肚火!!那位员工已经成位该店的生招牌!人如其店名!
呢间野D食物本身已经唔系好食!仲要service 咁差!冇所谓,少我地3个客姐!不过我好希望该餐厅老板可以好好train 下D staff! 一个咁态度块面咁黑的人点可以著黑衫做manager!!! 但我衷心希望佢并非manager啰!
否则真的要祝该店生意兴隆!长命百岁!Good Luck!