2018-02-21
系运动场练完跑后知道有波友系真知味度食梗lunch,就火速会合去食返个lunch,如果冇朋友拎定位睇怕新春期间都要等好耐架喇。我拣左午餐e 泰式冬阴功猪颈肉米线(42蚊左右)加3蚊要左杯冻柠茶少冰少甜冻柠茶都系太多冰, 可能要叫少少冰先得米线比普通饭类要等耐d,一黎到个卖相好吸引, 色香味俱全, 有好多南姜, 香芧, 柠檬叶, 蕃茄系个面度, 见到红色一堆堆既辣酱, 同桌友人有2个食完加1个食梗既都流哂口水, 因为真系好香。食落口就知不得了喇, 因为真系香味四溢, 深深地激活左我既味蕾, 而猪颈肉有好多块, 煎得香香地, 同明显已腌好再煮,而用米线而唔用河粉会较弹口同冇咁吸水, 食到最后都仲有好多汤可以饮。 惟一需要改善既系可以落返d草菇或蔬菜。碗面其实真系好惹味同好辣, 真知味既泰国菜真有水准, 好想跟师父学野系屋企可以自己煮老板打埋得间店头头是道, 员工勤快同食物keep住有水准, 希望第日可提供更多泰国菜式供食客选择
冻柠茶都系太多冰, 可能要叫少少冰先得