2021-05-12
今晚又同朋友黎帝景酒店食饭啦! 帝景酒店之前都黎食过几次, 都系由朋友介绍, 先知原来黎间酒店既食物都做得十分之有水准, 由其酒店社交平台讲之前提供自助餐既餐厅转做中餐, 就即刻同朋友黎食饭。餐厅入面既装潢跟之前自助餐既装潢分别唔大, 好好彩, 餐厅提供左近窗既位置, 一面用餐, 一面欣赏日落, 真系好令人赏心悦目餐厅经理知我地第一次黎, 推介晚市套餐俾我地, 我地拣左贵少少$428果个DINNER SET, 因为入面D菜式好吸引, 又有花胶, 蟹盖, 鹅肝和牛等既菜式。首先就系一个前菜PLATTER, 有纯米吟酿鲍鱼, 黑金沙豆腐同埋胡麻酱无花果。鲍鱼真系十分之入味, 入口有淡淡酒香, 又食得出鲍鱼鲜味, 好出色。黑金沙豆腐有层黑色既脆皮包住软滑既豆腐, 口感特别。无花果同胡麻酱好夹, 自己本身好钟意食无花果, 又钟意胡麻酱, 所以非常满意呢个配搭, 无谂过可以系一间中餐厅食到呢D比较西式既菜式。之后就食菜胆羊肚菌炖白花胶, 块花胶真系好厚好大, 绝对值回票价, 炖汤饮落去好浓郁, 饮得出厨师落足材料去炖, 饮完都觉得补充左D骨胶源再黎就系花雕蛋白煎元贝玉带,个蛋白表面非常平滑, 入
菜胆羊肚卜菌炖白花胶
再黎就系花雕蛋白煎元贝玉带,个蛋白表面非常平滑, 入口感觉嫩滑。元贝煎得岩岩好, 而且食落去好有海水味, 同淡味既蛋白非常夹。
花雕蛋白煎元贝玉带
然后到左我一直非常期待既菜式 – 樱海老海皇焗蟹盖。蟹盖一直系酒店既SIGNATURE DISH, 之前我系帝景酒店都食过, 一直都念念不忘。蟹盖一如以往都系咁足料, 每一啖都有好多蟹肉丝同埋带子丝, 超级满足
樱海老海皇焗蟹盖
跟住就食番少少蔬菜 – 鲜菌翠竹映沙窗, 坦白讲, 未上菜果阵, 谂住都系一D炒好既菇菌类菜式, 对佢无乜期望, 点知原来款菜式既PRESENTATION好特别, 用一个锅巴系装住香炒菇菌, 伴菜系南瓜酿竹笙。我自己觉得成个菜式设计得好好, 感觉上厨师想一次过呈现唔同口感,俾人一次过满足脆、香、软、爽。
鲜菌翠竹映沙窗
鹅肝和牛松炒丝苗 - 每一啖饭都食到和牛粒同鹅肝粒, 和牛同鹅肝不嬲都系公认系绝配, 加上火喉十足, 虽然已经好饱, 但我竟然可以食晒。
鹅肝和牛松炒丝苗
最后就系甜品时间啦…….呢碗圆肉百合炖桃胶好清甜, 桃胶又系好大粒, 又多圆肉, 好足料
圆肉百合炖桃胶
今次我对丽都轩既中菜十分满意, 最初以为系一般酒店既传统中菜, 黎到先发觉有大惊喜, 好多菜式都系以 fusion菜黎做direction, 而且味道真系出色, 用料又足, 价钱真系超值。下次会试下a la carte菜式, 睇下仲会有咩惊喜