2022-07-22 1525 浏览
📍#真知味小厨#MFJ小西湾 #MFJ中菜 #MFJ港式人均消费: HKD66小西湾有间好好味嘅茶餐厅,唔出名但好多街坊都识! 佢虽然系茶餐厅隔局,但晚市有好多风味小菜! ⭐️招牌小炒皇🥬$88啲韮菜十分惹味爽口!少少椒丝增加口感,啲虾干劲粗劲大只! 虾干就比较浓味,连韭菜一齐食个味刚刚好⭐️啫啫通菜煲🥬$82原煲上的啫啫通菜煲,上枱仲滚紧! 香味垂涎三尺!佢唔似出面得个死咸,反而食到菜香!肉碎粒唔多,仲有虾干,就咁食都唔会咸!⭐️葱油鸡🐔$95成个木桶上嘅葱油鸡😳 同我想像中有啲出入,我以为系葱碎果种,仲要浸住豉油😂 不过只鸡都几香滑,其实个豉油唔咸,少少调起鸡嘅鲜味⭐️海皇玉子豆腐🍲$88𥚃面有玉子豆腐同海鲜,啲玉子豆腐炸过好香,而个芡汁好好味,同啲玉子豆腐劲夹!⭐️沙拉骨🐷$82食小菜我真系好钟意食沙拉骨😍 个骨其实已经充满酸酸的味道,加上邪恶嘅沙律酱,真系超级好味👍🏻⭐️梅菜扣肉🐷$88细细煲其实都几多扣肉! 扣肉少瘦多肥,肉质鞋咁少少,但味道唔错! 不过食梅菜扣肉重点不在扣肉而是梅菜! 啲梅菜入晒味,正到不得了!你话佢系味超级好味的确唔系,但胜在水准一直保持到! 佢果种嘅好味系稳稳定定嘅

📍#真知味小厨

⭐️沙拉骨🐷$82
沙拉骨

⭐️梅菜扣肉🐷$88
梅菜扣肉

你话佢系味超级好味的确唔系,但胜在水准一直保持到! 佢果种嘅好味系稳稳定定嘅滋味,难怪长期都咁多人食!

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #chinesecuisine #chinesefood #hkfood #hklocalfood #相机食先 #小西湾美食 #港式 #中菜
2022-07-11
招牌小炒皇