2022-08-05 1784 浏览
个人其实有少少抗拒食饭盒,总觉得好颓好惨,而且香港啲饭盒质素又…… 唉!之后出嚟做嘢接触到日本饭盒(便当),印象改观咗好多,原来便当可以咁精致又好味 。今日嚟到百芳池上,更令我爱上台式便当。台湾便当,配菜丰富,主菜惹味,配搭有荤有素,色香味全。搞到我去咗两次,就系想再试多啲。盐酥鸡讲起台湾小食,点少得盐酥鸡呢!池上嘅盐酥鸡,皮脆肉嫰。以炸鸡嚟讲,好食过好多炸鸡专卖店。如果佢可以加多啲调味粉同九层塔就完美喇!小食拼盘 拼盘有台式香肠、炸花枝丸、盐酥鸡。讲真冇乜惊喜,而且价钱唔平,下次只点盐酥鸡就可以喇!控肉便当 控肉便当其实就系原条猪腩肉。 望落去好肥腻,但食落去竟然系肥而不腻。腩肉卤得入味,入口即化原条食超爽!而每个便当都配半只卤水蛋、粉丝、粟米粒、咸菜、椰菜,味道丰富,颜色艳丽,色香味全。猪扒便当 呢款系店入面嘅招牌便当,同控肉便当并列王牌。可见地位超然。猪扒系厚切裹脆浆酥炸,肉汁被锁住,所以皮脆肉嫰,肉质松化又爆汁。虽然冇酱汁,但非常𩠌饭。配清爽配菜,真系百吃不厌。红烧牛肉面(麻辣)终于……终于……终于食到真正台湾味道喇!原来之前响台湾食嘅红烧牛肉面,系麻辣汤底嚟,唔怪之得,食极
。今日嚟到百芳池上,更令我爱上台式便当

盐酥鸡

小食拼盘

控肉便当
。腩肉卤得入味,入口即化原条食超爽!

猪扒便当
呢款系店入面嘅招牌便当,同控肉便当并列王牌
。可见地位超然
。配清爽配菜,真系百吃不厌。

红烧牛肉面(麻辣)
终于……终于……终于食到真正台湾味道喇!
原来之前响台湾食嘅红烧牛肉面,系麻辣汤底嚟,唔怪之得,食极香港啲红烧牛肉面都唔似啦!😅 讲返,个汤底好香浓,麻辣中带点点甜味
。我拣咗牛筋腩,肉味浓啲,牛腩卤得入味,加埋牛丸,红萝白,口感又再丰富啲有层次啲。面条系直干面,粗幼适中,口感偏软。

因为店内地方唔大,如果想嚟食最好避开啲繁忙时间。平日7点半后,星期六12点半前嚟就最好喇!