2021-09-13 262 浏览
有无人同我一样好钟意食饺子但屋企无人识包😅平时食手工饺多数去朋友/亲戚屋企痴餐😋🥟❤️食材又靓又丰富足料又爆汁🤤 但系都总有无得痴嘅时候👉🏻👈🏻 试过元朗几间手工饺,都唔系好满意😤喺朋友推介下试咗有得饺嘅蕃茄猪肉饺,今次我信系手工饺❤️饮食记录:蕃茄猪肉饺先睇睇猪肉啲色泽,系熟𠮶只粉粉地🐷唔系深啡色,无用到好多豉油/老抽腌,食到猪肉味,系食材新鲜嘅保证👍🏻猪肉虽然无真系屋企整嘅比咁爆汁,但肉质唔碎/散,都有啲口劲,相信系有经过剁到轻微起胶嘅步骤🔪但系因为要处理比较大量嘅猪肉所以爆汁嘅程度都相对轻微。但系有依个步骤真系聊胜于无!手工饺嘅精粹就系剁到猪肉起胶锁住啲肉汁,食起嚟就会有爆汁嘅效果,唔会肉汁分离或直头唔爆汁🥟💦而店主都好细心,挑选咗juicy又开胃嘅蕃茄🍅去加强饺子爆汁嘅效果,虽然只系得蕃茄同猪肉做馅料,但依个配搭都够特别!同埋欣赏点饺子嘅醋系有特别调教过,酸得嚟微微带甜同少少辣,都几有心思❤️点饺子食好正🤤后记:开张10周年有冻豆浆送🤍

饮食记录:

蕃茄猪肉饺
先睇睇猪肉啲色泽,系熟𠮶只粉粉地🐷

饺子醋

后记:开张10周年有冻豆浆送🤍