2019-10-28 312 浏览
最近天气有返啲秋意,最啱就系食麻辣火锅啦。铜锣湾嘅刘一手我就试过,觉得非常出色,知道旺角都有分店,睇下同铜锣湾𠮶间有冇得挥先由于男朋友唔系好食得辣嘅关系,我地叫咗鸳鸯锅,废时佢食得太辛苦一边系椰子滑鸡煲,令一边就梗系呢一度主打嘅正宗重庆麻辣锅啦。由于吸收过喺铜锣湾分店嘅教训,知道呢一度嘅麻辣锅真系真材实料,真系好辣,所以今次就净系叫咗小辣。钟意食辣嘅我其实本身对个椰子鸡冇乜期待,但系估唔到佢入边嘅鸡件又真系好滑,非常之入味,汤底嘅调味亦都好适中,有鸡汤嘅浓郁味道亦有椰子嘅清甜,有啲似我阿妈系屋企煲嘅老火汤,个汤底完全可以就咁饮。唔叫肥牛嘅话就唔叫做打边炉,我哋叫咗极尚牛肉拼盘盛,我特登close up 咁影啲肥牛,见到呢一个色泽就知道牛肉嘅质素非常之高,细既拼盘分量亦都好多,够我地两个牛魔王食。索晒啲麻辣汁嘅肥牛真系超级正。食得多韭菜饺,今次专登叫咗呢度独有嘅羽衣甘蓝猪肉饺,估唔到羽衣甘蓝除咗沙律之外仲可以摆落饺子度食,非常有新意。至于爆酱赖尿牛丸就如想像中嘅出色,不过大家食嘅时候就要小心热,因为真系会爆汁架。食麻辣火锅我超级钟意叫土豆片,刘一手嘅土豆片切到好薄,唔使渌好耐土豆片就已经

索晒啲麻辣汁嘅肥牛真系超级正。

食麻辣火锅我超级钟意叫土豆片,刘一手嘅土豆片切到好薄,唔使渌好耐土豆片就已经好入味。

斋睇相系咪完全估唔到呢个系乜嘢食呢,其实系鲜虾面嚟嘅,可以自己jit 虾面出嚟,非常过瘾。佢既口感好爽滑,真系食到一粒粒既虾,真材实料,唔系得个名。

除咗打边炉之外,我哋叫咗波士顿龙虾钳,食龙虾唔使自己剥壳,可以大啖大啖咁食甜美嘅虾肉,估唔到除咗打边炉之外佢哋嘅熟食亦都唔错。

今次已经系我第二次食刘一手啦,依然比我满满嘅惊喜,佢哋食物嘅质素绝对冇留手啊真系。