2019-05-29 179 浏览
今日又过左黄大仙探朋友兼揾佢BB玩~我同佢都钟意食日本野,夜晚佢就带去佢佢既饭堂~就系呢间日式餐厅!7点几去到已经好多人,系正黄大仙中心应该附近好多街坊都会黎食。眼见隔离台点左D寿司大大件好似好吸引,朋友就话难得我过黎,由佢发板点D特别D既野我食~所以就由揸主意,连埋甜品叫左6样野食。安格斯牛扒他他沙律一上台我已经哗左一声,朋友见我咁既反应表示很满意。因为我估唔到个沙律真系咁大碟,而且上面既牛肉熟成度系刚刚好,外面焦啡内里粉红,劲靓!蔬菜方面有生菜、青瓜、洋葱、栗米同车厘茄,配埋黑醋食,酸酸甜甜好开胃。卖相吸引又好食又有营养!绝对系健康之选!照烧鱿鱼筒 原只鱿鱼切件,见到砌得番成只鱿鱼出黎~XD平时因为怕D肉好韧难咬所以好少食鱿鱼筒。本来都唔系好想夹,但朋友系咁叫我试,点知一试有惊喜,鱿鱼唔韧之余好厚肉,食到鱿鱼鲜味,面头扫左层照烧汁令成碟鱿鱼更惹味。日本清酒石锅煮蚬成个石锅上,蚬既份量好多,而且系粒粒有肉,唔系平时食到果d了黎了去都剩得d壳,汤底好浓好香清酒味,忍唔住用壳就咁笔黎饮!非常鲜甜! 蚬肉都好新鲜冇沙,亦见唔到d未开口既死蚬,值得一赞!金蒜烧日本米茄子发觉呢间餐厅好钟意将食

金蒜烧日本米茄子
发觉呢间餐厅好钟意将食物砌番做佢原本既样子~呢碟茄子亦是其中之一。原条茄子切半再烧,面头铺满金蒜,好香好惹味!成条茄子好厚肉,而且烧得够软林又juicy。

黑豚腩烧丼
一黎到好香炭烧味,黑豚腩薄切但份量都唔少,黑豚腩油脂分布均匀,食落口唔会成啖油,一口咬落去油香炭香肉香一次过尝到,超推介呢个烧丼!配埋个酱汁捞饭食一流!

嶡饼白玉宇治抹茶雪糕
朋友知我最爱甜品就话一定要试下呢度既抹茶雪糕,佢特别之处系自家制而且采用日本原材料!讲到咁正几饱都要试一试。我地点左呢个嶡饼白玉宇治抹茶雪糕,第一下已经加左佢分,因为佢系我影左几张相都冇咩溶既情况,唔错!再试下个抹茶雪糕,呢个真系超级惊喜!估唔到佢既味道可以同日本过江龙d抹茶店同雪糕店有得fight!佢既味道同质感令我相信佢真系用左日本原材料~抹茶味浓兼有回甘!正!再试埋嶡饼同白玉,嶡饼同我前几日食果间有D唔同,佢系用左抹茶粉系面,微甘得来有嶡饼既爽滑度,白玉同隔离既抹茶小团子都系烟烟韧韧~呢个甜品我真系想俾6粒星!
嶡饼白玉宇治抹茶雪糕

估唔到黄大仙有间咁正既日式餐厅~4百几蚊食左咁多野都唔算贵,唔怪得咁多街坊帮衬!