2018-02-17 190 浏览
今日朋友带我食好野,餐厅名叫Naked,位于尖东都几方便。望返餐牌琳琅满目有唔同嘅菜式,有部份系传统日本野,例如串烧同传统寿司等等。另一部份系大胆创新嘅日式mix 西式 fusion 菜。我地叫左五串拼盘, 包括鸡肉棒、鹌鹑蛋、鸡软骨、鸡柳、烧大葱。全部烧得好香口又唔会干,其中我最喜爱系烧鸡肉棒,因为味道很特别同埋里面有鸡软骨粒粒,好有咬口。另外烧鸡软骨都唔错,油香四溢好味道。而烧鹌鹑蛋都好得意,大葱同鸡柳就正常口味。另外,仲有野菜樱花虾饼,虽然食唔到有樱花虾,但野菜天妇罗热辣辣都好好味。炸得好干身,一啲都唔油腻,入口松化。野菜天妇罗足料又大件,配埋特制的天妇罗汁,好满足由于创作寿司系佢地既招牌,大胆的创意食品唔系周围有得食。所以我地每人拣左一种寿司,我叫左原之味火熖卷,佢用左三文鱼、吞拿鱼同埋黑色+红色蟹子卷起来的。上枱的时候仲会在旁边点火,所以叫火熖卷。食起来有D辣,应该加左秘制辣汁,味道很夹。而且材料十足,我觉得鱼生的份量多过饭。食落有鱼生的鲜甜,辣酱汁的香,同埋蟹子脆卜卜的口感,大推。另一款系炙烧剑鱼腩松露押寿司,虽然同为寿司,但佢同原之味火焰卷不一样。剑鱼腩轻轻烧过,迫左佢满

五串拼盘

原之味火熖卷

另一款系炙烧剑鱼腩松露押寿司,虽然同为寿司,但佢同原之味火焰卷不一样。剑鱼腩轻轻烧过,迫左佢满满的油脂出来,所以食起来更好味。佢再配上松露酱同小小蟹子沙律酱,丰腻味美。为左减低呢个配搭的脂腻感,佢特别系寿司中间加左小黄瓜,酸酸甜甜清新可口,我朋友就好钟意啦。

炙烧剑鱼腩松露押寿司

朋友系海胆控,佢话上次来食过海胆手卷好味大份又抵食,所以专登带我来要试吓佢嘅海胆。所以今次佢专程order左海胆意粉,意粉上面铺满左海胆同埋三文鱼子粒粒。意粉份量唔多,但系海胆同埋三文鱼子粒嘅都真系好多啊!同埋海胆意粉呢,真系第一次食啰!钟意食海胆嘅朋友千祈唔好错过啊!
海胆藜麦意粉

最后我哋仲叫咗甜品,就系意大利特浓咖啡配抹茶雪糕。除咗铺面𠮶几粒咖啡豆之外食唔到有咖啡味,反而绿茶雪糕D味就好出。
意大利特浓咖啡配抹茶雪糕

意大利特浓咖啡配抹茶雪糕

总括嚟讲,全部食物份量都几大,而且用料好足,加上我哋叫大左少少,所以今餐真系好饱啊!

五串拼盘
炙烧剑鱼腩松露押寿司