2019-05-29 220 浏览
呢间酒楼日头系一间普通做茶市既酒楼,一到夜晚,就有蒸气火锅同埋小菜夜市等供应。我地系旺角行完街,咁啱见到佢个蒸气粥底火锅好似几吸引,于是就上左去食,之前都有食过元朗个间分舖,几好食,于是就试埋呢间喇。佢劲多材料选择:1. 粥底我地拣左个虫草鸡粥做粥底,佢系即叫即落米同水煮,够晒新鲜。2.海鲜类佢一开始系按人头计每人有4碟既海鲜拣,咁我地就拣左蛏子,扇贝,鲍鱼同龙趸。全部都劲新鲜,蛏子够晒弹牙同爽,鲍鱼超多汁同劲大只。扇贝好大粒,汁鲜味浓。龙趸超厚肉而肉质又够晒嫩滑,正。3.肉类鸡系佢地最出名既蒸气材料,有顺德污糟鸡同虫草花鸡两种。污糟鸡一d都唔污糟而且仲好正,够晒鲜嫩同juicy。虫草花鸡劲足料,有红枣,虫草花等。d鸡食落有虫草既香味之余又甜甜地咁几好食。其他肉类好似猪颈肉都好出色,蒸完个效果又够脆同入味,好食。4.蔬菜南瓜当造,蒸完够淋又好甜,但真系唔可以蒸太耐,如果唔系就会烂晒同有少少苦味。茄子系成条切块咁一件件罗去蒸,够晒juicy而且好够味。5.糕点冇错,连糕点都有得蒸,佢有几款点心糕点可以拣,我地就拣左个马拉糕同红枣糕。佢系即叫即落炉蒸即食,热辣辣又松软又香。好食过平时茶楼叫

1. 粥底
我地拣左个虫草鸡粥做粥底,佢系即叫即落米同水煮,够晒新鲜。

2.海鲜类

3.肉类

4.蔬菜

5.糕点
冇错,连糕点都有得蒸,佢有几款点心糕点可以拣,我地就拣左个马拉糕同红枣糕。佢系即叫即落炉蒸即食,热辣辣又松软又香。好食过平时茶楼叫既蒸点心,而且又唔驶同人争,正。

6.饮品
汽水同支装啤酒都系任饮既,另外竹蔗茅根水等等都系任饮