2019-12-01
今日见到依家成日都要排队等位嘅火锅店竟然有位,所以就即刻入去试吓啦。啱啱入冬,梗系试下一啲比较滋润啲嘅火锅底。我哋走所以叫咗个佢好出名嘅美人锅。俾人话我本身里面有花胶同埋乌鸡,所以我哋两个人食都唔使话要嗌好多𩠌。但系我哋点都叫咗个蔬菜拼盘,同其他特别嘅手工丸,同埋饺子,仲叫咗个生鱼刺身添。落左单无耐,个锅底就来到啦,而且佢都好快滚起。睇佢啱啱滚嘅时候,我哋就试咗几啖汤先,汤饮落真系好滋润,完全饮唔到有味精嘅味道。而且因为有花胶系入边,饮完个口都会「将」住咁,冬天女士饮真系一流。冇几耐我哋就试吓佢个韭菜饺,同埋香草带子菜苗饺。呢度好在就系有相拼,可以一次过试晒两种唔同嘅饺子。首先我哋食嘅系香草带子菜苗饺,饺子熟咗之后香草味都仍然十分强,同菜苗嘅味道好夹,而且带子嘅鲜味亦都比香草更加突出。所以真系好好味。而韭菜饺亦都好足料,个馅都睇得出系真材实料。而我最钟意食嘅丸,就一定系野生黑松露丸,黑松露味道10分强,唔会熟咗就冇晒味。而且咬落去好弹牙,四粒完全唔够,好想encore。另外我哋食嘅芝士鲜虾丸都十分之惊喜。鲜虾味首先好强,好新鲜好弹牙,一咬落去就更加爆晒里边流心嘅芝士。所以话真系每道菜都
而我最钟意食嘅丸,就一定系野生黑松露丸,黑松露味道10分强,唔会熟咗就冇晒味。而且咬落去好弹牙,四粒完全唔够,好想encore。另外我哋食嘅芝士鲜虾丸都十分之惊喜。鲜虾味首先好强,好新鲜好弹牙,一咬落去就更加爆晒里边流心嘅芝士。所以话真系每道菜都真材实料。
我最钟意食鱼腐嘅我亦都带咗佢,你睇吓虽然只系几十蚊,但系份量亦都十足,而且咬落去琳琳地,包返住本身汤底嘅美人汤,食鱼腐真系好夹。你睇吓虽然只系几十蚊,但系份量亦都十足,而且咬落去琳琳地,包返住本身汤底嘅美人汤,食鱼腐真系好夹。
等我讲下个蔬菜拼盘,本身我哋都担心会唔够菜,但系原来拼盘里面有好多唔同嘅菜,啱晒怕闷唔想食剩一只菜嘅我哋。而且份量亦都十分多,绝对对得住价钱。
嚟到呢间出名海鲜嘅火锅店,就梗系去食佢嘅活鱼刺身。之所以话系活鱼刺身,就系因为佢系即叫即㓥。所以系十分新鲜。今次食嘅呢条系石蚶,因为系啱啱汤嘅,所以鱼嘅味道超新鲜,而且有一种特别嘅甜味。同普通食嘅鱼生真系有一种说不出嘅爽味。十分推介!
食到饱饱,就叫咗个甜品。首先有台式竽圆仙草,竽圆食落好有国感,最紧要系唔会太甜,冻冻地,啱晒食完热辣辣嘅火锅。因为唔够喉我哋亦都叫咗个爱玉,爱玉最特别嘅1系佢甜甜地好有柠檬味,而且爱玉超级滑,说一声就食咗落口度。因为佢哋又麻辣火锅,所以建议食完辣嘅锅底,食呢个甜品就Perfect啦。