2022-04-20
今次终于试到尖沙咀呢间小店~虽然佢营业时间系12:30至8点,但上次6、7点去到已经卖哂🥲老板话每日既汤都系限量,每晚收工落闸就开始煲汤,煲到凌晨然后朝早再继续煲。如果一煲汤卖哂就要再等收工先再煲🤭今次一点左右去到,点知都系要排差唔多一个钟先入得🥶店内只有六个座位,但个个都唔介意排队,可见呢间小店既厉害👍🏻Menu好简单只有三款汤面同一个牛堡,对于有选择困难人士绝对系好事😆今次同朋友叫左两款汤面:金华火腿鸡浓汤roast牛肉伊面及海虾浓汤roast牛肉伊面每一份牛肉同面都系老板接左单先开始火炙、手切、碌面。而客人坐低都可以透过大玻璃睇到师博系厨房用心准备既情况~海虾浓汤roast牛肉伊面 ($75)每次食汤面第一件事都要饮汤先,因为汤系一碗面既灵魂😎而老板一直坚持真材实料,唔会落味精。饮完果然冇令我地失望,仲情不自禁wow出声😯因为虾味超级浓郁同鲜甜🦐间中仲会食到一粒粒虾子,略嫌汤既味道稍咸🤭但呢间既虾汤已经做得好出色👏🏻老板都好有诚意用伊面,有别于一般拉面汤面店。夹起伊面见到面好挂汤,证明啲汤好足料🤩而每一份面都会另外跟一份烧牛肉🥩本身谂住呢间主打面汤,七八十蚊,牛肉应该都系普通肉🤔
如果一煲汤卖哂就要再等收工先再煲🤭
今次一点左右去到,点知都系要排差唔多一个钟先入得🥶
今次同朋友叫左两款汤面:
每一份牛肉同面都系老板接左单先开始火炙、手切、碌面。
而客人坐低都可以透过大玻璃睇到师博系厨房用心准备既情况~
海虾浓汤roast牛肉伊面
每次食汤面第一件事都要饮汤先,因为汤系一碗面既灵魂😎
而老板一直坚持真材实料,唔会落味精。
饮完果然冇令我地失望,仲情不自禁wow出声😯
因为虾味超级浓郁同鲜甜🦐
间中仲会食到一粒粒虾子,略嫌汤既味道稍咸🤭
但呢间既虾汤已经做得好出色👏🏻
老板都好有诚意用伊面,有别于一般拉面汤面店。
夹起伊面见到面好挂汤,证明啲汤好足料🤩
而每一份面都会另外跟一份烧牛肉🥩
本身谂住呢间主打面汤,七八十蚊,牛肉应该都系普通肉🤔
点知老板连牛肉都要用靓牛🤩
烧得好腍,牛肉味都几重,而且牛肉上都会撒上樱花虾同葱花,令食入口既层次更加丰富💯
金华火腿鸡浓汤roast牛肉伊面
金华火腿鸡浓汤roast牛肉伊面($80)
因为面同牛肉都系一样,所以只系集中讲汤。
如果头先个海虾汤10分有8分既,今次呢个我会俾11分😍
火腿咸香味同个汤好夹,但又唔会做到过咸,而系会令你想一啖接一啖继续饮落去🤤
估唔到一间汤面店会饮到足料零味精老火汤,我地一边饮一边哗,完全感受到老板用足120%心机去煲🥰
真系唔洗讲咁多,你地去试完就完全明白😌
饮到底仲会见到少少金华火腿丝👍🏻
总结今次呢两个汤味都好高质,而且价钱好平民,每日既汤都好限量。
由于店面只有6个座位加上老板每份面都系即叫即整,所以就算坐低都要预大约20分钟去等🙈
由落单、煮面、煲汤、收碗、洗碗都系一脚踏,做到一丝不苟💯
店主仲会间中同食客吹几句水,收集食客既意见,咁有心机特色同人情味既餐厅要大力支持,期待下一次再黎‼️