2022-10-12 1526 浏览
今日要同大家推介呢一间叫做「饺掂」嘅餐厅,我去嘅系位于太子汝州街嘅旗舰店,太子站行过去唔使5分钟,好方便👍🏻餐厅系小店格局,但座位编排舒适,一张张小圆枱上放满了自家制的酱料同酸菜🤤腌萝卜任客人任食,非常开胃醒神,为接住落嚟嘅饺子餐打好基础😊即刻睇下试咗咩美食先👀🎈至尊松茸猪肉灼饺配状元九鼎汤 (8只) $80松茸猪肉饺皮非常薄🥟,一口咬落已经食到猪肉,最令人惊艳嘅系,饺子有非常浓烈嘅松茸香味😌,而猪肉馅料弹牙,绝对食到食材嘅真味!配上店家自制嘅松茸酱(有辣有唔辣),升华松茸嘅鲜香。饺子汤底亦都非一般,状元九鼎汤主要材料有粉葛同赤小豆🤩,入口非常有屋企老火汤嘅感觉,真材实料。一口汤、一口饺嘅配搭,食材配搭得宜,亦都食得出啖啖食物鲜味👍🏻💫🎈元贝猪肉煎饺 (10只) $66主要材料除咗元贝同猪肉🥟,亦都加入咗芹菜,味道非常之醒神。两款饺子一样做到皮薄而馅料饱满,煎饺煎得两面金黄略脆,脆香并无掩盖食物味道,呢款煎饺各方面都十分平衡。🤤🎈龙凤蛋 配黑白松露酱(1碟) $32龙凤蛋系溏心蛋,配搭店家嘅黑白松露酱,蛋香配松露,有好独特嘅咸鲜香,食得好过瘾😌🎈四川凉面 $30第一次试食四川凉面,面嘅

即刻睇下试咗咩美食先👀

🎈至尊松茸猪肉灼饺配状元九鼎汤 (8只) $80

🎈元贝猪肉煎饺 (10只) $66

🎈龙凤蛋 配黑白松露酱(1碟) $32

🎈四川凉面 $30

第一次试食四川凉面,面嘅口感同质地非常独特,面身比较幼薄扁平,🍲入口非常烟靭,配合店家自家调制嘅酱油、辣酱、香葱、花生,非常有层次,既有咸香,亦有烟靭脆口嘅感觉,✨值得一试。

🎈蜂蜜柠檬薏米水 (支) $28
又系真材实料嘅饮品!薏米份量隔住樽身都见到,但最欣赏佢加入左少量嘅新鲜蜜糖,唔会太腻,真系食到少少蜂蜜味道,饮落刚刚好🌼

🎈自家制山楂雪梨水 (杯) $20
山楂的果酸同雪梨的清甜平衡得非常好,两种味觉享受都有,唔系加甜味剂𠮶种,而系真正煲出嚟嘅味道🌸

今晚呢餐丰富嘅饺子宴,简单得嚟食得健康又舒服,值回票价☘️上网睇返,原来饺掂都几多分店,之后去到唔同区都可以食到☺️👍🏻
2022-10-11
  • 状元九鼎汤