2022-09-21
之前中秋节揾餐厅食饭,虽然两个人食,但系都绞尽脑汁!想揾一间人唔多,嘢又要好食嘅中菜。突然醒起呢一间真正系闹市中隐世嘅潮州菜!完全系传统高档老派中式上海风格!总括。啲嘢食真系好好食!我哋两个人,叫咗潮州卤水鹅片,煎蚝洛,芋头鸭,炒米粉。甜品系反沙芋!卤水鹅。食到鹅肉香,唔系剩系得啲卤水汁同豉油味!连豆腐都劲好食!至于煎豪洛就更加不得了!蛋浆、蚝仔、仲有薯粉浆 各样嘅层次都恰到好处!食得出蛋香嘅味道,蚝仔嘅鲜,仲有薯粉浆嘅QQ感。芋头鸭?只可以用OMG形容!松脆,香口,两个人食晒一碟都唔觉得油腻!佢个炒米粉更加系意料之外嘅好食!反沙芋,一碟8件!上枱嘅时候都吓咗一惊!后悔冇问一碟有几多件就嗌!谂住一定食唔晒!点知越食越好味,真系可以一旧一旧一旧咁成碟食晒!系两个人食晒一碟八旧嘅反沙芋!佢出边𠮶啲糖厢真系用葱油嚟煮!你唔觉得好油腻!当然我哋一路食都一路搣走啲糖,如果食埋啲糖真系甜到漏!整体佢啲嘢真系好好食!价钱基本上就一定比潮州打冷贵咗一啲,但系如果你想坐得舒舒服服,正正经经,有少少优雅咁食一餐潮州菜,市内真系少之又少!无论「百落」定 「潮X春」都一定比唔上呢度嘅正宗煮法仲有 ~~ 真材实
突然醒起呢一间真正系闹市中隐世嘅潮州菜!
完全系传统高档老派中式上海风格!
总括。啲嘢食真系好好食!
佢个炒米粉更加系意料之外嘅好食!
整体佢啲嘢真系好好食!
无论「百落」定 「潮X春」都一定比唔上呢度嘅正宗煮法仲有 ~~ 真材实料!