2022-01-31
系尖沙咀食完饭后想食个甜品,台湾个间芋圆系多人到唔会食到,隔离个间又食得太多次了,听闻最近有间人气甜品舖开左,即刻去个边睇下呢间甜品舖既由来全因女儿对妈妈的爱,睇完老板娘既故事真系好感人,以无添加,纯正概念,将对妈妈的爱,融入每一道甜品龙眼爽冰呢个龙眼冰令我谂返起个间曾经疯魔一时但已全线结业既甜品舖,无论味道,卖相都好似,龙眼个种清甜,再加埋椰果既咬口,爆口既西米,解渴又清新吕宋芒豆腐花底层系豆腐花,加上吕宋芒沙冰、吕宋芒果粒 & 西米,吕宋芒系我最喜欢既芒果品种,芒果香浓又够甜,做甜品真系一流,豆腐花亦都好香豆味,两者一齐食又夹又唔会抢左大家既味道猫山王榴梿豆腐花榴梿既creamy同豆腐花既绵滑,口感好match, 味道亦都好夹猫山王榴梿爽冰猫山王味道浓郁香甜,个种creamy既口感真系一食爱上,个冰底都系用上榴梿打成,榴梿覆盖住整个area, 好好食呀,但难为了身边唔食榴梿既朋友🤣榴梿汤圆 & 抹茶汤圆只要post ig (11月 promotion), 杏糖品就会送你一粉汤圆,我地当然拣d平时出面较少食到既口味啦 ~ 榴梿 & 抹茶榴梿个汤圆皮系黑色,抹茶就系绿色,两者都皮簿又烟
龙眼爽冰
吕宋芒豆腐花
猫山王榴梿豆腐花
猫山王榴梿爽冰
榴梿汤圆 & 抹茶汤圆
榴梿个汤圆皮系黑色,抹茶就系绿色,两者都皮簿又烟韧,个榴梿溶真系好rich好正,抹茶溶亦都食到抹茶既香味,两个味道都各有特色,两款都咁好食
食得出每一款甜品都系用左好多心机制成,虽然今次无试杏仁既甜品,但都已经感受到个份真诚,因为味道上已一一反应出来☺️