2018-09-11
香港人一向爱吃拉面,就算是日本过江还是本地拉面店都是趋之若鹜,有时甚至要喺门口大排长龙,亦在所不惜。我不是一个拉面痴,但都几钟意食拉面既。很早前得知,有部自助点菜机点拉面,进驻了荃湾,浏览过网上食评,见评价正面,所以趁周末闲著,就决定拉埋朋友一起到访。拉面在香港来说都算食得多,但一间自助落单既拉面店香港真系未试过见到,佢既运作都同日本既好相似,一部点菜机,可以自己柯打令我又想起日本的旅行...因为间间都系自助式点菜很方便!今日终于系荃湾【团日式拉面】尝试用自助落单机去点拉面啦,真系几得意。自助机操作好简单,一睇就会明白!逐个逐个Step跟住,4个Step就已经可以完成!只要按你想食既野,按一个制就可以!如果想要追加,都系直接按你想追加既食材就得了,亦可拣面条、走葱等等...Step3:选好了之后,直接投入纸币或者散子就会出票Step4:拎左张票就可以入去揾位开餐!操作方法唔算复杂,如果唔识都可以揾员工求救架!门口已经话你知拉面主要有四个款式分别有:「鱼介拉面,黑蒜油拉面,辛味拉面,樱花虾拉面」除左有唔同拉面款式,佢仲可以拣面条拣曲面同直面,可以满足唔同客人既喜好。每款拉面都各有特色,起
自助机操作好简单,一睇就会明白!
逐个逐个Step跟住,4个Step就已经可以完成!
只要按你想食既野,按一个制就可以!
Step3:选好了之后,直接投入纸币或者散子就会出票
门口已经话你知拉面主要有四个款式
分别有:「鱼介拉面,黑蒜油拉面,辛味拉面,樱花虾拉面」
每款拉面都各有特色,起初我都心大心细唔知拣边款好,最后还是决定试了黑蒜油拉面,而我朋友就选了樱花虾拉面。
入面环境舒舒服服,日本正宗拉面店的感觉
同埋都有日式画既摆设同墙身,日本Style尽现眼前!
黑蒜油拉面
一嚟到蒜油味感觉好强烈,满满的蒜都在面上,每一口都食到蒜,佢既蒜食得出有烹调过架,会有一点点的苦但是可以接受的,因为呢种苦味可以令到每一口面食落都好香口。
而拉面既汤好浓郁,可能几碗都系以豚骨汤底做base,饮落去都唔算太油腻,但系有少少咸,师传话汤底系用60斤猪骨及猪手熬十几个钟,然后每一款再加上自制酱油、拉面酱及调味所以唔会同其他拉面店撞!钟意食重口味既人一定要试下呢!
拉面入面仲有叉烧,温泉蛋,仲有紫菜,一碗面应有既东西佢都有,面条由日本运来,曲面或直面钟意边一款可以自己拣!
叉烧就有2块,唔肥唔瘦,刚刚恰到好处,虽然唔算系厚身,但系就几大块而且肉质好软腍腍块叉烧配埋个汤底非常入味添!
温泉蛋也有惊喜,不是只有一半的,很少拉面会使用原只鸡蛋。食得出鸡蛋有腌制过,蛋白有少少咸味,有点像茶菜蛋般,而且一咬落去,蛋黄是流心的,一不小心就会泻出来,再加少少汤一齐入口,真系好正。呢款好好食!
樱花虾拉面
呢碗属于有点咸既拉面,不过佢既咸有别于黑蒜油既咸,呢碗反而好明显会食到虾既味道,整个感觉是不同的。可能有日本虾油同埋拉面酱,虾香浓郁,钟意海鲜咸鲜味嘅就一定要试!
主角是樱花虾,同样面上也是铺了很多樱花虾,未食都已经觉得好睇啊。
樱花虾既份量都几多,每一口都可以食到樱花虾,除左可以品尝到虾既鲜咸味,同时也尝到虾的口感,所以我觉得呢碗樱花虾拉面都几特别。但配左虾既时候豚骨汤底既汤无咁浓味,反而却有明显虾既味道,口感以及味道系好正既!
呢碗拉面叫左直面好索汤啊!但比起曲面质感上冇咁弹牙呢!
除左拉面,最后仲买左2枝几特别既汽水分别系富士山可乐以及信州苹果梳打。
富士山可乐味道有点似波子气水加可乐,唔会好甜,冰冰冻冻,饮得很清凉,似完浓浓既汤再饮一支就最好不过。
信州苹果梳打也是我推介之一,只因一个理由,因为佢苹果味道真的很重。不过也对于我来说,佢有点甜,但这种甜是苹果的甜算系好清新。
所以话呢有时候唔系日本过江龙先至好嘅,有啲人会为左部自助点菜机黎试试,但试完之后就知道其实个重点系食物质素上面,有心都可以做得好好!...山长水远黎,总算冇失望!!