2019-07-08
大热天时喺街行过茶饮店, 不其然行入去歇歇脚, 撞啱嘅系新品牌《沐白小农》。行入D望吓竟然仲有地方可以坐低歇歇脚饮杯嘢。就拣咗两大热门推介先!黑糖波霸鲜奶$30好香好滑嘅鲜奶, 衬托著微甜的黑糖, 黑糖散发独特嘅香味,亦有少少焦糖嘅味道, 非常有层次嘅黑糖鲜奶。 反而波霸 (珍珠) 充满较甜嘅黑糖味, 烟烟靭靭咬吓赵吓唔使斋饮咁单调。大甲芋头鲜奶(加芋圆)$30 +$6来自台湾嘅芋头, 相当有信心, 果然芋香味劲浓, 看见店员不断搅拌著那锅芋蓉和芋圆, 杯底还是热的, 撞起嘅农场鲜奶又香又滑又浓郁, 摇匀后更吸到啖啖芋蓉和芋圆,非常美味。 芋圆比波霸冇咁烟韧弹牙, 带少少实心嘅粉糯。西施柚子茶 $28有独特嘅柚子味, 有柚子嘅香但系冇柚子嘅苦涩, 仲有些柚子果肉, 感觉天然清新, 印象深刻嘅一款茶饮, 没有奶盖哪些浓郁甜腻嘅感觉。