2011-12-14
位于湾仔谭臣道嘅 <冰‧赞>,由香港人老板陈生及台湾人老板娘陈太开设。 佢哋发觉台式饮品如珍珠奶茶喺香港大受欢迎,近好几年来台式饮品开到成巷成市! 为何不将台式甜品引人香港?可能大有机会发围呢?! 沿电车路行,见到 <福临门> 转入谭臣道,见到橙红色门面嘅小店 <冰‧赞>,十分抢眼! 店子装潢以简约为主,橙色、白色、黑色纸皮石墙上贴上特色甜品相片,增添色彩! 令大家想到七彩缤纷嘅甜品,食起嚟份外醒神啲! 我总数帮衬咗五次!每次都有惊喜! 每次店内都有一些转变!不断加入新元素! 店员服务不错!很友善! 听店员讲,放工后及晚饭后较多食客,而多数食客为 80 后!可想而知!年轻一代亦喜欢尝试新口味甜品! 反正一场嚟到,一于试吓既特色又地道风味嘅台式甜品! 爱玉冰 $26从报章杂志提及到,连蔡澜亦赞呢度嘅爱玉冰够正宗!既然难得有机会喺香港食得到,我都要试吓!购自台湾嘅爱玉籽,剥开系透明爱玉;骤眼看好似 Jelly、大菜糕及蒟蒻。质感倒是截然不同!爱玉好滑!真面目透明略带一点点,( 请见相片 ) 冰冰凉凉!未及大菜糕嘅硬身,有点似软腍嘅Jelly,
反正一场嚟到,一于试吓既特色又地道风味嘅台式甜品!
爱玉冰 $26
从报章杂志提及到,连蔡澜亦赞呢度嘅爱玉冰够正宗!既然难得有机会喺香港食得到,我都要试吓!购自台湾嘅爱玉籽,剥开系透明爱玉;骤眼看好似 Jelly、大菜糕及蒟蒻。质感倒是截然不同!爱玉好滑!真面目透明略带一点点,( 请见相片 ) 冰冰凉凉!未及大菜糕嘅硬身,有点似软腍嘅Jelly,亦无蒟蒻嘅甜味,毫无味道可言!不太讨好!加上像柠檬酸嘅糖水,酸中带微甜,但系爱玉仍然唔入味!
八宝汤圆 $30
八宝就包括:珍珠、汤圆、芋圆、地瓜圆、花生....等,其中芋圆系自家制!芋头加上面粉搓成, size 如细粒棉花糖,口感带点烟韧,亦不失芋香!相当正宗台式风味!换上姜汤底,跟烧仙草口感不同!姜汤辣味适中!令人一食爱上!食完成碗,真够饱肚!如果,寒冬食更是最好不过! 烧仙草 $28
等上大约 15 分钟,颇花时间等候!若果赶时间,千祈唔好叫!烧仙草系台湾著名小食之一,特意一试! 12 款材料之中,任选 5 款,包括:珍珠、汤圆、花生、红豆、绿豆、芋圆、蜜豆、蒟蒻、地瓜圆、....等。 珍珠及汤圆烟韧中带点软糯,蜜豆个 Look 好似红腰豆....仙草本身有中药味,味甘带苦! 不论颜色与口味,与凉粉有几分相似!煲热咗嘅仙草 ,质感浓稠如浆糊,渐渐地.....凝固, 几似凝固中嘅Jelly,真有趣! 配料黏住仙草,亦受甘苦味影响,我实在食唔惯!
后来,得知烧仙草好健康,渐渐地我都接受其味道!
芋圆牛奶仙草冻 $26
仙草冻系将仙草汁冷却,去暑意之余亦带来凉意! 卖相好似凉粉咁啡黑色,不过,味道甘甘地少甜,比较凉粉容易入口!有点似食紧 Jelly ,腍腍地!滑不留口!一啜即跣入喉咙。 芋圆在上述八宝汤圆已祥述,其烟韧质感,够咬口! 芋头仙草冻$ 26
芋头颇大件,入口够粉腍!略带微甜!仙草冻呈丝状,食起嚟其实有点论尽!好易跣番落碗度! 作为一个健康下午茶都 OK! 玉米豆花 $18
豆花系列有 12 款,由 $14 ~ $26;包括:白玉豆花、蜜豆豆花、芋头豆花、蕃薯豆花、冰赞杂果豆花、.....等。加 $3 可选一款配料:珍珠 / 脆玉米片 / 五色彩糖 / 彩色软糖 / 淡奶 / 花生。豆腐花比预期中大兜! 好滑溜! 淡味中食得出有浓浓豆味;不过,质感比较稀薄些少,唔同普通豆腐花! 玉米份量多,而且又清甜! 脆猪仔 $10 ( 配:奶油 )
Size 比预期大呀!成个汉堡饱咁大! 可配:奶油 / 奶酱 / 油占 / 花生酱占。真系好脆架! 唔系讲笑! 食到成枱好多面饱碎!哈哈! 带微咸嘅猪仔饱,配上奶油及牛油,充满牛油香!实在滋味不已! 我觉得台式 甜品都几好食,唔使独沽一味食港式甜品,有时试多啲口味都不错呀!