2022-09-30 131 浏览
朋友话深水埗有间任食火锅店,价钱平、牛肉靓,今日就特登嚟揾佢带路,去睇下呢间火锅店系咪真系佢口中讲到咁得。坐低拣好汤底,一盘靓牛肉,同埋刺身并盘先上枱。刺身,真系估唔到火锅店嘅刺身都可以咁出色,够晒新鲜。三文鱼虽然唔系好大件,但系厚切,入口觉得都算肥美,都几香;最正仲有鲍鱼仔,极之爽口弹牙;北寄贝、赤贝、甜虾等等,总之样样都系非常好味,拍得住日式放题质素。牛拼盘上枱时,未食斋睇都已经觉得d牛好靓,颜色红润有光泽,而且雪花纹理非常靓。 并盘包括极上牛肩嫩肉、封门柳、牛舌心、仲有牛板腱。4款之中,我最中意食嘅一定系封门柳,肉质够腍,而且牛味浓郁。牛板腱就大大片,就算渌得耐左,依然觉得嫩滑,完全唔会嚡。之后我哋Encore 咗牛板腱同封门柳,即使系第二轮再上嘅牛肉,数量同质素依然系咁正,每款牛有六至七片,排得整齐、望落颜色同第一盘相比真系完全一样咁靓,食入口亦觉得同样高质。话明系火锅放题,当然仲有其他选择啦。我地每样都拣左小小,发觉其实呢度嘅食物质素,真系唔差,甚至可以话好好,尤其系俾呢个$300都唔洗嘅价钱,食到呢d种类同埋质素,真系非常之超值。其他嘢食我地叫左嘅炸馒头,真系极之推荐,一定
刺身并盘

PRIME级牛拼盘

封门柳 牛板腱 牛胸爽 鲩鱼片

其他嘢食我地叫左嘅炸馒头,真系极之推荐,一定要叫!!👍👍👍因为上台时,仲系热辣辣脆卜卜,点炼奶食,真系滋味无穷。
炸物

呢度仲有出边坊间少见嘅麻辣烫可以叫,不过我不嗜辣,所以只系叫左毛肚同牛黄喉嚟试味,一入口果然真系几辣,不过牛黄喉非常之爽口。牛黄喉系牛心室嘅大动脉血管,处理比较麻烦,难清洗,唔系咁多食肆会有。钟意食辣嘅,都可以叫嚟试下。
麻辣烫 毛肚 牛黄喉

除左任食,呢度嘅罐装同纸包饮品,都系任饮,都几多选择。
各式罐装饮品

不过最最最值得赞👍👍👍👍👍嘅系: 呢度连汤底都系任叫!! 起初我地就叫左个秋冬限定嘅药膳水库大鱼头,呢个汤系非常之鲜甜美味,侍应同我地推介话个汤完全无落味精,叫我地一定要饮头啖汤,我地好听话每人𢳂左一碗,真系非常之鲜甜,完全唔会有鱼腥味,最后我地每人饮左两三碗,差不多饮晒个汤底🤣🤣。
药膳水库大鱼头

火锅中途,侍应主动问我地换唔换汤底,我地即刻拣左个香茜皮蛋汤,之前食左咁多肉,都想要返个清清地嘅汤嚟渌菜食。换左第二煲芫荽极多嘅汤底后,我地就叫左好多唔同嘅菜,油麦菜、莴笋、秋葵、云耳、粟米、芋头,全部都几唔错。
香茜皮蛋锅

各式蔬菜

最后食埋个超级好食嘅意大利雪糕,120分钟完美结束。
意大利雪糕

地胆朋友果然无讲错,呢间放题火锅店嘅牛,真系非常之靓;加上其他饮食材料亦都好多选择,而汤底仲可以任叫任换,即使你叫烤鱼都可以,呢个价喺出边剩食一个烤鱼都未必得,所以呢间火锅放题店真系极度超值,值得推荐。
多款汤底任换

2022-09-29