最近一连两次到上址帮衬, 一次在04Jan. 同太座到这里小试一顿晚餐, 菜式如下:例汤一个: 沙葛汤, 煲得好茸, 充满沙葛的香甜,当天的汤渣大部份都是沙葛同骨头,中式牛柳, 一个很传统的中菜, 做法同味道都忠于原著, 不过明显梳打粉已经尽可能的落少了,咸鱼鸡豆腐煲, 鸡肉嫩滑, 豆腐配合献汁亦相当滑, 但咸鱼的香气不足,基本上, 套餐的饭一碗足够两个人食,08/Jan. 太座家的团年饭, 年夜饭10人自选套餐$1,688老火汤一煲 –沙参肉竹汤, 为整顿晚餐带出一个好甜美的开始餐前四小品: 黄金海蜇头/卤水牛展, 海蜇丝爽口但只是一般亦非海蜇头, 卤水牛展够入味刚好够淋身,豉油皇鸭舌/香蒜拍青瓜, 整个菜落了一个麻辣汁, 睇样都知道, 幸好还是小辣完全可以接受,由于是有麻辣的影响基本上鸭舌的豉油味道感觉唔到,招牌阿嫲鸡, 似乎简单了一点, 鸡肉味道比较普通, 加上一个类似豉油献汁,都算好食嘅黄金海虎虾, 每人一只, 虾本身好大只下再沾上咸蛋黄浆去炸, 净系食个虾壳外的咸蛋黄碎都滋味无穷, 再加上虾肉的鲜味, 真系食一只就好停了, 实在好邪恶的美味虾, 连个壳都邪恶过人,发财好市向螺
例汤一个: 沙葛汤, 煲得好茸, 充满沙葛的香甜
,当天的汤渣大部份都是沙葛同骨头,

基本上, 套餐的饭一碗足够两个人食,
老火汤一煲 –沙参肉竹汤, 为整顿晚餐带出一个好甜美的开始
发财好市向螺片,整个𩠌交足料好大碟头, 味道对辨
蚝皇花菇扣鸭脚, 一攞埋嚟真的好震撼, 只见大花菇同鸭脚,差不多完全见不到菜咁滞, 花菇大且厚身, 鸭脚亦很入味,
碧绿花胶扣梅参, 花胶同梅参当然系一般货色, 不过都似模似样嘅, 加埋个蚝油献点都会感觉良好啦,
素翅排骨南瓜盅, 用橙色南瓜原个挖空放入排骨同素翅, 老实讲排骨唔太多, 不过个南瓜好香甜, 素翅就真系唔多感觉到因为南瓜肉的纤维同素翅捞埋一堆好难辨别,连个盅都可以食埋, 完全环保的一味
太极两仪饭, 似系一个糙米同白米蒸出来嘅饭, 卖相虽然好似干巴巴的, 但食落又完全可以接受㖞,因为黑色糙米那边的𩠌系切了粒粒嘅腊味粒粒, 又香又够味, 食咗两碗添

金菇肉松烧伊面, 比较上食到呢味已经饱咗, 所以再好食的伊面都会感觉普通, 味道没有太淡, 只是肉松似乎唔多见到,
整体服务都很标准, 虽然走大众化路线, 但仍然保持原则:住家菜,
2013-01-04
  • 南瓜排骨盅