2015-11-12
1914 浏览
依一,两个月都系到减肥,剩食菜机本上冇咩食肉。朋友话吊颈都要抖下气,佢决定带我去食返餐好,古语有云:『唔食饱D边有力气减肥。』 好!!比佢氹点左我破一破戒,因为我都好耐冇食返餐好。餐厅入面好宽敞好干净俾人一种好舒适既感觉。我地坐低之后前面有个装左蟹仔既玻璃缸,见住D蟹仔打交好得意。店内好清静四周食客同店员都冇发出太大声响,慢慢享受师父为我地准备既美食。前菜甘草萝卜(左)、蕃茄仔(中)、日本里芋芋头(右) : 萝卜好淋加左甘草既甜做点缀,里芋好香连我唔食芋头都觉得好味。北海道真蚝 : 蚝一直都系我最爱,一见到佢咁饱满既外型已经好兴奋。蚝上面有d酸汁啫喱好特别可带出真蚝鲜味,底部有青瓜增加口感上既层次。食完佢好满足 真鲷(左),真明鲣(右) : 要赞一赞师父刀工十分利害,鱼生切得十分薄, 整成一碟好靓既鱼生花上台,师父讲解先知原来系有两种鱼(鱼身机本上一样色,唔仔细睇都分唔到)。左边真鲷肉质较细腻,右边真明鲣肉质较韧,两种鱼都好新鲜陪上酸汁一流。白子 : 白子鱼类既精巢,今次师父选用鳕鱼白子做成一杯外型好精致白子料理,食落十分幼滑,好似食紧温暖蛋蛋白咁。鲣鱼(上) : 师父用火枪烧熟外
𫚕鱼(下) : 𫚕鱼望落好肥美,咬落无根好新鲜。
西京烧金目鲷(下) : 虽然表面望落有层厚厚鱼油,不过食一d都唔油,有少少干身加少少沙律酱食滋味无穷。
春刀鱼寿司(下): 师父将春刀鱼切到好厚身,食落好浓油脂香味。
拖罗(中) : 外型好靓仔成把扇咁,拖罗入口即溶同赤醋饭好夹,师父仲预先加左酸汁一上台就食得。
创作寿司(下) : 材料有甜虾,碎拖罗,筋子,十分新鲜味道好复杂好难形容。
鱼汤(左下) : 汤入面有鱼肉豆腐等材料,味道较清可以清清味蕾。
日本富柚柿(右下) : 最后食返个富柚柿,清清甜甜一流。
全晚师父都好用心机做料理俾我地,又好努讲解系咩鱼黎(因为有几种鱼我都未听过 ),侍应经常为我地加茶仲好好态度,环境又干净舒适。一位约977蚊可能会觉得贵左少少,不过食物咁新鲜好食点都要黎试一试佢