2022-10-28 58 浏览
最近家附近开咗间新既小食店,系红磡广场侧边既小巷,了解下先知呢间小食店系附近餐厅既前股东再开,而且保留咗上一手泰王海南鸡既海南鸡饭,加埋台式小食,都几多种类!虽然店舖系小巷,但卫生情况几唔错,比以前同舖位既泰王更好!我地今日系外卖,当然店舖外都有枱櫈可以堂食啦。我地首先叫咗两个驰名既手抓饼,一个系「台湾古早风(芋泥+肉松)」($33),另一个系「煎蛋手抓饼配芝士同肉松」($22+配料$13)手抓饼都好大块,料好足,特别系有劲多肉松!我个人比较钟意芋泥果款,甜甜既芋泥加埋肉松真系无得弹,当然煎蛋果个都有好香浓既芝士味,既饱肚,又好惹味。小食我地叫咗一客「盐酥鸡」($28)同一客「地瓜QQ棒(三条)」($15),盐酥鸡估唔到佢都有咁多,好抵食!我钟意佢个炸皮真系够晒脆,令人食唔停口!QQ棒虽然写系三条,但今次店家就比咗四条我地,哈哈!QQ棒入面系甜蕃薯馅,十分烟韧,同其他菜式好唔同既口感!食呢两样小食真系有去咗台湾夜市既感觉,大家都可以试下佢地其他既小食。主食我地就叫咗一碟「秘制去骨海南鸡饭」($46)加埋髀位($8),跟餐汤附近其实都有几间海南鸡饭,但我欣赏呢间小店既系,鸡既份量真系多,
最近家附近开咗间新既小食店,系红磡广场侧边既小巷,
了解下先知呢间小食店系附近餐厅既前股东再开,

虽然店舖系小巷,但卫生情况几唔错,比以前同舖位既泰王更好!
我地今日系外卖,当然店舖外都有枱櫈可以堂食啦。

我地首先叫咗两个驰名既手抓饼,

手抓饼都好大块,料好足,特别系有劲多肉松!
我个人比较钟意芋泥果款,甜甜既芋泥加埋肉松真系无得弹,
当然煎蛋果个都有好香浓既芝士味,既饱肚,又好惹味。

盐酥鸡估唔到佢都有咁多,好抵食!
我钟意佢个炸皮真系够晒脆,令人食唔停口!
QQ棒虽然写系三条,但今次店家就比咗四条我地,哈哈!
QQ棒入面系甜蕃薯馅,十分烟韧,同其他菜式好唔同既口感!

附近其实都有几间海南鸡饭,但我欣赏呢间小店既系,
鸡既份量真系多,同埋真系超滑,感觉系有浸过冰水~
汁料系跟姜葱,钟意既可以点下,我就觉得就咁食啲鸡都超好食,
另一客饭就系「泰式烧猪颈肉饭」($46),

呢个价钱,呢个份量既猪颈肉真系好癫,而且猪颈肉都切得唔厚,易入口,
而跟饭果个酸辣酱真系好正,令成个饭层次又再提升咗!
值得一提既系呢间餐厅既黄油饭都好好饭,好香浓既味道,成个package都好好!

仲唔够喉,就叫一杯「黑糖鲜奶QQ」($28),

系黑糖珍珠鲜奶(仲系环保杯),特别钟意佢既珍珠唔系好甜,饮落够香唔腻
另外更惊喜既系,店家系用明治顶级果只鲜奶,入口超级Creamy浓厚,真心估佢唔到
最后就嗌咗一个「Q弹相聚」(有三色芋圆、珍珠同双色寒天晶球)($25),

甜品系新出既,但真系估唔到佢咁癫——啲料多到就嚟泻,
仲要卖紧$25,真系抵到一个点,食到好满足!

无谂过一间小巷小店可以咁好食,推荐大家试下!
2022-10-27