2017-07-15 388 浏览
之前去过元朗既鮨文带比我前所未有既日本料理体验,真系令我觉得好值得。所以今次去远啲既黄埔再续前缘!果然无令我失望,仲更令我印象更深刻更爱依间厨师发办既日本餐厅。食完一餐甘丰富既晚餐,回到家整理相片仍系感到兴奋,所以决定同大家一齐回顾番我此次目不暇给之旅。30张相片好难以表达食物既味道同师傅既用心,所以我就多用文字演绎出嚟啦!当晚订座系七点,等朋友放工一齐前往享受我地既happy friday晚餐!所以就选左$1750既餐甫进门就感觉到同元朗店不同既地方,就系空间感比较强!走道或者系座位都更宽松,用餐既时候更加舒服放松呢!安排完座位后已经见到师傅为我地预备紧啲渍物,有红酒荞头、鲜淮山、盐水渍牛篣、姜片。先嚟一个茶碗蒸作头炮,金箔黑松露蒸蛋。厚厚既一层黑松露茨汁盖过滑溜蒸蛋,热烫烫的打开了今晚既序幕!而令我惊喜系蛋中仲藏左小柱,细细粒既瑶柱,带出左个鲜味。师傅仲向我地展示待宰既毛蟹,正正系我地今晚既主角之一。绕场一周后,光荣地被师傅拎去蒸为我地壮烈牺牲。跟住就开始食刺身了,其实谂谂下$1750都好丰富,有6款刺身、6贯寿司都不特止,仲有茶碗蒸、汤、海胆杯、手卷同果物添。首先系间八,即系𫠒红
先嚟一个茶碗蒸作头炮,金箔黑松露蒸蛋。
金箔黑松露蒸蛋
间八
首先系间八,即系𫠒红鱼,师傅用左网纹既烧法,令厚厚既鱼生口感同味道不单一,有鱼油既丰腴又有鲜味!又因为网纹所以吾会过油腻。
之后就系明石樱煮八爪鱼,点解叫樱煮系因为煮后八爪鱼既色会似樱花红,好浪漫既感觉。
明石樱煮八爪鱼
刺身既八爪鱼成日都会怕佢韧,但因为用左慢煮处理肉质系刚刚好,又吾会煮到佢离皮,所以师傅既技巧都好重要,好劲!仲配以柚子胡椒,每块缀少少就够,同厚身既八爪鱼好搭。
全晚最令我深刻一定系长畸县高知蒲既生蚝,好夸张,系我食过最大既蚝。
生蚝
Size绝对媲美到黑门啊筑地个啲甘大,而系劲厚身比较阔的! 面头放左酸汁啫喱,丰富左个味道!上面仲磨了点来自高知县既温室柚子,加入左啲清新既果味!本身以为一啖可以暴风吸入,点知真系大到分两啖!同埋入面好creamy,劲鲜甜!蚝边就带爽脆!
鲷鱼白子
另外好新奇系依个鲷鱼白子!平时见既白子大多数系鳕鱼既,似脑既形状,比较幼细啲!但依个鲷鱼既白子就大旧啲,食落口比较澎湃,再配上矜贵既俄罗斯caviar鱼子酱、温室芽葱同酸汁,鱼子酱味道浓郁衬番fresh既芽葱,再同白子有个对比,整体好出色!
北海道虾夷鲍鱼
跟住就食北海道虾夷鲍鱼,我认为系鮨文既另一signature,鲍鱼系蒸左3小时,好嫩同弹!
而另外奉上既特制鲍鱼肝酱捞一小缀寿司饭,好浓郁,捞到每一颗饭都满满既肝酱,好似risotto甘来得浓烈!甘样既食法系将鲍鱼发挥到极致。
食到甘上下毛蟹就蒸好,热腾腾出烟既毛蟹映入眼帘。先系食左毛蟹既蟹脚,师傅三两下手垮就拆好个蟹脚,胀卜卜既蟹肉。
毛蟹
啖啖肉但蟹味吾算劲浓烈,但淡淡鲜味却令我更意犹未尽。
同时师傅密密手处理蟹身同蟹膏,很吸引!
毛蟹
系一丝丝既蟹肉,拆下后仲会double confirm有无漏网既蟹壳,真系一丝不苟!有蟹膏既点缀就更味美!
食完刺身就到寿司了,先系炭火网烧深海池鱼,一样系网烧既制法,厚切既鱼身清甜带爽!
炭火网烧深海池鱼

活帆立贝
活帆立贝
睇住师傅细心处理,令活帆立贝更活灵活现!先拍一下活帆立贝会弹一弹,系够新鲜先可以有反应呢!
北海道点纹牡丹虾
点纹牡丹虾
我地仲学识左点分点纹牡丹虾,系虾身同虾尾有4点,而虾头有条纹的!睇住师傅轻松切一下一拉就虾肠拖出,真系睇到我眼定定,食omakase都系欣赏表演既一种。另外点上既豉油系用左虾头壳去整成,所以更有虾既鲜味贯穿左成件寿司,另外仲撒左啲柚子皮系面。
O Toro
配上柚子胡椒,平衡大toro既肥美感。
喉黑
名好特别,原来系赤鯥!肉厚,鱼皮位带爽口!上面仲有啲萝卜蓉~
三文鱼子
三文鱼子
脆卜卜,咸度刚刚好,带鲜甜!
穴子
系佢地自己片自己煮同埋酱汁都系自己整的,食落无外面既海鳗甘软身,实在啲既鱼质,偏juicy,可能因为比较厚身,配上既自家制酱汁更系提味!
鱼汤好浓郁,浓郁到面头会有一层依添,加上葱花增加口感,又好够热!
汤品后仲有卷物,吞拿鱼蓉卷
吞拿鱼蓉卷
紫菜好脆,入面鱼蓉都好多!佢地调得好香好滑,有少少大葱粒!
大亮点系赤马粪海胆杯!师傅叠左好多层既海胆,太令人感动了。光系依个海胆杯都可以值回票价,好食既海胆真系值得付出的!依个量就直逼我地系筑地食成万yen既海胆丼~海胆劲鲜甜,入口即化!
海胆杯
最后哈蜜瓜作结
侍应仲帮我地喷左啲威士忌令哈蜜瓜更香甜!

今次真系满足之夜,好开心食到甘极致既日本食材!仲欣赏到师傅既手势,近距离同专业既师傅互动就系omakase可贵之处!
金箔黑松露蒸蛋
生蚝