2024-06-15
今日想食高质养生火锅,就喺bookmark list拣左呢间同朋友大擦一餐。汤底拣左大热嘅药膳椰子鸡涮涮锅、麻辣鸭血蜂巢豆腐锅。前者椰子味很香;后者选了中辣,嗜辣者绝对可以拣大辣,因为食唔到辣嘅我完全可以接受(或者因为我避开晒d索汁嘅食材😅),麻辣火锅跟牛肉就系绝配,每啖牛肉入口都带著小辣嘅刺激,又有麻香味。牛肉雪花纹好靓,肥瘦均匀。安格斯牛肉,肉质嫩滑,够软腍。安格斯牛颈脊,肉质爽口,较有牛味。金沙鱼蛋,咸蛋黄控必点,咬开先发觉系流心咸蛋黄,蛋黄味浓郁,劲好食。手工三宝丸,应该系猪肉丸、墨鱼丸、牛丸,细细粒,真系全人手打制,食落有口感,肉质厚实,唔会沟好多粉。墨鱼丸同手工黑松露墨鱼滑一样最有咬口,因为真材实料,食到好多墨鱼粒。卤水猪耳,卤水够味,爽口又弹牙。手工梅菜猪肉丸,梅菜味道都几浓,不过如果梅菜更甜可能会更好味。脆骨腩,难得系叫左两round,共6件,件件都一样系爽脆、弹牙有嚼劲。蔬菜种类都几啱我胃口,有莴苣、淮山、紫萝卜,三样都同样新鲜,只要渌得火喉啱啱好,每件都咁爽脆清甜。黄金地瓜条,特别之处在于有不同味粉自制shake shake 条,有得玩、又好味,个人几推介海苔粉,因
卤水猪耳,卤水够味,爽口又弹牙。
黄金地瓜条,特别之处在于有不同味粉自制shake shake 条,有得玩、又好味,个人几推介海苔粉,因为够惹味。
每次任食都带有一点遗憾,就系总有吃不完的。菜单上仲有好多嘢想食,三星葱溶岩浆贡丸、芫茜烧卖、墨鱼腐皮卷、浓芝豆腐烧、爆酱浓芝牛丸……约定下次再嚟。